Wandelen in het Nationaal Park Hoge Kempen

Check hier de actuele omleidingen in ons wandelgebied

Ben je klaar voor meer dan 440 km wandelplezier? Maar liefst 88 lusvormige wandelingen van 3 km tot 17 km leiden je langs de mooiste plekjes in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen. Starten doe je best aan toegangspoorten of onthaalpunten, waar alle faciliteiten aanwezig zijn zoals parking, infobord en meestal horeca met toiletten.

Wandellussen

Elk wandelgebied bestaat uit dezelfde ingrediënten. Op alle startplekken staat bij de parking een infobord met een detailkaart van het gebied. Je hebt de keuze uit een aantal lussen die in lengte variëren, en je langs de meest bijzondere plekken voeren.

Elke lus is herkenbaar aan een gekleurd symbool dat zichtbaar is op houten palen langs het pad. Volg het symbool en je komt terug uit op de startplek. Sommige lussen bereik je door eerst een bruin verbindingsstuk te volgen. Terugkeren kan altijd want de lussen zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Verdwalen is dus onmogelijk. Kies je kleur en geniet van een  zorgeloze wandeling.

Je kan onze wandellussen op drie manieren bewandelen:

• Kies een wandelgebied, rijd naar de startplek, kies een route op het infobord, en volg de gekleurde bewegwijzering op de wandelpaaltjes.

• Koop een wandelkaart, rijd naar de startplek die op de wandelkaart staat aangegeven, en volg op de kaart en/of via de bewegwijzering.

• Download een gps-route via onze (partner-)websites, en volg de route via je smarphone of wandelgps. Onze digitale routes vind je op dit moment op deze websites (en daar zullen er in de toekomst nog bijkomen):

  • Hieronder vind je een digitale kaart met alle wandellussen binnen het Nationaal Park. Je kan filteren op afstand.
  • Via onze overkoepelende website "Wandelen in Limburg" krijg je een overzicht van al onze routes, én de aangrenzende natuurgebieden.  
  • Ook op de Nederlandse variant route.nl vind je al onze wandelroutes in een digitaal overzicht.
  • En uiteraard staan al onze wandelroutes ook op Komoot en in de Komoot-app. Zo kan je makkelijk met de app door ons natuurgebied navigeren. Meer info over Komoot vind je hier.

Specifieke seizoenswandelingen vind je op ons prikbord.

Kleurencodes wandellussen

  • Groen: kortste lussen (0-5 km)
  • Blauw: medium kort (3-8 km)
  • Rood, paars en oranje: medium (7-14 km)
  • Geel: lang (10-16 km)

 

Wandellussen Nationaal Park

Waar wandelen?

Het Nationaal Park heeft veel gezichten en elk wandelgebied heeft zijn charmes. Moeilijk kiezen? Een korte voorstelling:

  • Terhills: verrassend landschap van "bergen en meren", voormalige mijnsteenbergen met weidse panorama's
  • Pietersheim: mooie beukendreven, fluisterstille bossen en spiegelende vennen
  • Kattevennen: bossen, stukjes heide, verborgen parel grindplas Papendaal
  • Station As: uitgestrekte bossen, akkers, hellingen Kempens plateau, Bosbeekvallei
  • Lieteberg: bossen op een zachtglooiende helling, stukjes heide, jevenerbessen
  • Mechelse Heide: topspot voor heide, hoogste natuurlijke punt Nationaal Park
  • Bergerven: voormalige grindgroeve, waterplassen, kanaal, steile hellingen, dennenbossen
  • Thorpark: mijnterrils, heide, stuifduin, jeneverbesstruweel, beekvallei
  • Munsterbos: overgang van Hoge Kempen naar Haspengouw
  • Duinengordel is de verzamelnaam voor drie wandelgebieden:
    • Oudsberg: hoogste en grootste open landduin van Vlaanderen, heide, kasteel
    • Donderslag: vennen, dennenbossen, landduinen
    • Solterheide: dennenbossen, beekvalleien, watermolens

Overstappen met wandelwissels

Wil je liever zelf wandellussen combineren? Hou dan de wandelwissels in het oog. Wandelwissels markeren de plekken waar wandellussen elkaar kruisen. Deze kruispunten hebben elk een eigen nummer, aangeduid op de wandelpaal en -kaart. Om naar een andere wandelwissel te gaan, kies je het gekleurde symbool van een wandellus richting die wandelwissel.

De wandelkaart is een onmisbare leidraad om makkelijk op een andere wandellus over te stappen. Zo ontstaan ontelbare combinatiemogelijkheden in één groot netwerk, over de grenzen van de verschillende wandelgebieden heen.

Melding

Wil je melding maken van een probleem op onze wandelroutes, zoals de bewegwijzering, infrastructuur of een moeilijke doorgang? Vul dan ons meldingsformulier in, en, indien nodig, lossen we de melding zo snel mogelijk op. Samen maken we het Nationaal Park Hoge Kempen nog beter!

Wandelarrangement

Wil jij ook graag enkele van onze wandelingen komen ervaren, maar heb je geen tijd of zin om alles uit te zoeken? Dan hebben wij voor jou een kant-en-klaar wandelarrangement uitgewerkt met alle hoogtepunten van het Nationaal Park. In 3 dagen verken je de topwandelingen van het Nationaal Park, en verzorgen we overnachtingen, maaltijden, kaarten, GPX en nog meer. Reserveer jouw wandelarrangement hier.

Wandelen in groep

Wil je het Nationaal Park verkennen in groep (+10 personen), dan staan onze rangers klaar om je te begeleiden. Enkel Rangers zijn opgeleid en bevoegd om groepen te begeleiden. Ze krijgen elk jaar een licentie van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Grote groepen (+10 personen) met eigen begeleider/organisator nemen best eerst contact op, zodat we je verder kunnen helpen, en bovendien een programma op maat kunnen aanbieden. 

Wil je aansluiten bij één van onze wandelgroepen tijdens georganiseerde weekends, kijk dan tussen onze WandelGroepWeekenden.

Op wandel met je hond

Het is onze eerste taak om de natuur te beschermen, zodat ook jouw (achter)kleinkinderen straks nog van dit prachtig gebied kunnen genieten. Een belangrijke richtlijn daarbij is het aanlijnen van je hond. Alle info hierover vind je op onze hondenpagina.

Lange afstandswandeling Nationaal Park Hoge Kempen

De National Park Trail is een lange-afstandswandeling van 110 km, die je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen laat zien. De National Park Trail heeft heel wat verrassingen in petto: Zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen. Het is één van de weinige wandelingen in Vlaanderen waar je gedurende meer dan 100 km weinig bebouwing en/of verkeer ziet.

De route is voor 90% onverhard, en heeft 900 hoogtemeters. 

De National Park Trail is vrij toegankelijk vanaf juni 2022. Dan kan je de 110 km wandelen zoals je zelf wil; je bepaalt zelf het aantal etappes, de richting, de start, en het aantal kilometers. Je kan ervoor kiezen om de volledige lus van 110km te wandelen of kortere varianten.

De wandellus bestaat uit 5 etappes, en daarnaast hebben we nog een aantal varianten om een kortere route te wandelen. Je kan je eigen lange-afstandswandeling plannen met onze routeplanner. 

Alle info, etappes, routeplanner, overnachtingsmogelijkheden, en meer vind je op WWW.NATIONALPARKTRAIL.BE

Topwandelingen (+20km wandellussen)

Zes unieke topwandelingen in het Nationaal Park Hoge Kempen. Elke wandeling bevindt zich in een ander gebied van het Nationaal Park, en bestaat uit een wandellus van ongeveer 20 km. De wandellus vertrekt steeds bij een erkend startpunt waar parking, infoborden en horeca aanwezig zijn. De routes zijn dikwijls een combinatie van onze kortere wandellussen, aangevuld met enkele unieke wandelpaden waar geen bewegwijzerde routes zijn.

Opgelet: Deze wandelingen zijn NIET aangeduid op het terrein, er staan geen paaltjes. Deze wandeling zijn enkel via GPX of Komoot te wandelen. Je kan de wandelroutes bekijken op onze Komoot-pagina, en daar downloaden als GPX, of importeren in je eigen Komoot-app. 

Om van de volledige functionaliteit van de Komoot-routeplanner te kunnen genieten (bv. GPX downloaden), heb je een "regiocode" nodig. Met deze code kan je de regio "Limburg/Antwerpen/Brabant" ontgrendelen.  Daarom geven wij i.s.m. Komoot deze regiocode ter waarde van 8,99€ helemaal GRATIS. Klik op onderstaande link om jouw unieke gratis code aan te vragen. Je kan de code verzilveren op www.komoot.com/g

Favoriete wandelroutes van Visit Flanders

GR561: Kempen-Maaspad

De GR 561 start aan de Schaffense Poort in Diest en eindigt op de oude Sint-Servaasbrug in Maastricht. Eerst wandel je nog door het Hageland en flirt je met drie provinciegrenzen. Misschien merk je een otter op in de Netevallei. Bij Lommel heeft de zandontginning de fascinerende Sahara-vlakte achter gelaten. En bij de Nederlandse grens ontdek je de sprookjesachtig kronkelende Dommel. Als je bij Valkenswaard de bocht naar het zuiden inzet, wordt het landschap ruwer: Leenderbossen, Stamprooierbroek en sporen van knagende bevers. Via Opitter en Opoeteren kom je in de Mechelse Heide op het hoogste punt van het Nationaal Park Hoge Kempen. En plots sta je in de Maasvallei en kun je Maastricht verkennen.

Hoe kies je de beste wandelschoenen?

Wandelen is heilzaam voor lichaam en geest. Met een goed paar wandelschoenen is het veel comfortabeler en krijgt je voet de juiste ondersteuning. Kies je nu een hoog of laag model? In leer of Gore-Tex, of nog iets anders? Deze pagina helpt je stap voor stap kiezen.