Ben je klaar voor meer dan 220 km wandelplezier? Maar liefst 51 lusvormige wandelingen van 3 km tot 14 km leiden je langs de mooiste plekjes in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen. Starten doe je best aan toegangspoorten of onthaalpunten, waar je telkens kan instappen in een ander wandelgbied.

Hoe wandelen?

Elk wandelgebied bestaat uit dezelfde ingrediënten. Op alle startplekken staat een infobord met een detailkaart van het gebied. Je hebt de keuze uit een aantal lussen die in lengte variëren en je langs de meest bijzondere plekken voeren.

Elke lus is herkenbaar aan een gekleurd symbool dat zichtbaar is op houten palen langs het pad. Volg het symbool en je komt terug uit op de startplek. Sommige lussen bereik je door eerst een bruin verbindingsstuk te volgen. Terugkeren kan altijd want de lussen zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Verdwalen is dus onmogelijk. Kies je kleur en geniet van een  zorgeloze wandeling.

Overstappen met wandelwissels

Wil je liever zelf wandellussen combineren? Hou dan de wandelwissels in het oog. Wandelwissels markeren de plekken waar wandellussen elkaar kruisen. Deze kruispunten hebben elk een eigen nummer, aangeduid op de wandelpaal en -kaart. Om naar een andere wandelwissel te gaan, kies je het gekleurde symbool van een wandellus richting die wandelwissel.

De wandelkaart is een onmisbare leidraad om makkelijk op een andere wandellus over te stappen. Zo ontstaan ontelbare combinatiemogelijkheden in één groot netwerk, over de grenzen van de verschillende wandelgebieden heen.

Waar wandelen?

Het Nationaal Park heeft veel gezichten en elk wandelgebied heeft zijn charmes. Moeilijk kiezen? Een korte voorstelling:

 • Connecterra: verrassend landschap van "bergen en meren", voormalige mijnsteenbergen met weidse panorama's
 • Pietersheim: mooie beukendreven, fluisterstille bossen en spiegelende vennen
 • Kattevennen: bossen, stukjes heide, verborgen parel grindplas Papendaal
 • Station As: uitgestrekte bossen, akkers, hellingen Kempens plateau, Bosbeekvallei
 • Lieteberg: bossen op een zachtglooiende helling, stukjes heide, jevenerbessen
 • Mechelse Heide: topspot voor heide, hoogste natuurlijke punt Nationaal Park
 • Bergerven: voormalige grindgroeve, waterplassen, kanaal, steile hellingen, dennenbossen
 • Thorpark: mijnterrils, heide, stuifduin, jeneverbesstruweel, beekvallei
 • Duinengordel is de verzamelnaam voor drie wandelgebieden:
  Oudsberg: hoogste en grootste open landduin van Vlaanderen, heide, kasteel
  Donderslag: vennen, dennenbossen, landduinen
  Solterheide: dennenbossen, beekvalleien, watermolens

Lange afstandswandeling Nationaal Park Hoge Kempen

De langeafstandswandeling van het Nationaal Park is een lus van bijna 75 km. Deze route is bewegwijzerd met een eigen symbool, het ‘pootje’ van het Nationaal Park. Op enkele dagen tijd doorkruis je het centrale en zuidelijke deel van het park.

Hoe ga je tewerk?

 • Kies je toegangspoort als startlocatie:
  Met het openbaar vervoer is Kattevennen in Genk het makkelijkst bereikbaar.
  Met de auto heb je de keuze tussen Station As, Kattevennen, Lieteberg, Pietersheim of Mechelse Heide.  
 • Koop je wandelkaart ((Streekkaart Nationaal Park Hoge Kempen, €8) aan de toegangspoorten of bestel ze in onze webshop.
 • Bepaal de afstand die je dagelijks zal wandelen en kies in functie hiervan je overnachtingsplekken. Je kan kiezen tussen campings, hotels, b&b’s, …
  Klik hier voor een overzicht van alle logies in de buurt van de lange afstandswandeling. De kaart toont je de locatie van de logies ten opzicht van de wandeling, door het bijhorende nummer in de lijst op te zoeken vind je ook de naam en adresgegevens van het betreffende logies.
  Tip: B&B Haerlekijn in Maasmechelen voorziet bagagetransport. Mogelijk zijn er nog uitbaters die dit kunnen voorzien. Vraag ernaar bij je boeking.

  Wild kamperen is niet toegestaan. De paalkampeerplaatsen in Duinengordel bevinden zich een heel eind noordelijker van deze wandelroute. Meer info: www.duinengordel.be/paalkamperen.