Ben je klaar voor meer dan 440 km wandelplezier? Maar liefst 51 lusvormige wandelingen van 3 km tot 17 km leiden je langs de mooiste plekjes in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen. Starten doe je best aan toegangspoorten of onthaalpunten, waar alle faciliteiten aanwezig zijn zoals parking, infobord en meestal horeca met toiletten.

Wandellussen

Elk wandelgebied bestaat uit dezelfde ingrediënten. Op alle startplekken staat bij de parking een infobord met een detailkaart van het gebied. Je hebt de keuze uit een aantal lussen die in lengte variëren, en je langs de meest bijzondere plekken voeren.

Elke lus is herkenbaar aan een gekleurd symbool dat zichtbaar is op houten palen langs het pad. Volg het symbool en je komt terug uit op de startplek. Sommige lussen bereik je door eerst een bruin verbindingsstuk te volgen. Terugkeren kan altijd want de lussen zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Verdwalen is dus onmogelijk. Kies je kleur en geniet van een  zorgeloze wandeling.

Je kan onze wandellussen op drie manieren bewandelen:

*Kies een wandelgebied, rijdt naar de startplek, kies een route op het infobord, en volg de gekleurde bewegwijzering op de wandelpaaltjes.

*Koop een wandelkaart, rijdt naar de startplek die op de wandelkaart staat aangegeven, en volg op de kaart en/of via de bewegwijzering.

*Download een gps-route via onze (partner-)websites, en volg de route via je smarphone of wandelgps. Onze digitale routes vind je op de moment op deze websites (en daar zullen er in de toekomst nog bijkomen):

 • Hieronder vind je een digitale kaart met alle wandellussen binnen het Nationaal Park. Je kan filteren op afstand.
 • Via onze overkoepelende website "Wandelen in Limburg" krijg je een overzicht van al onze routes, én de aangrenzende natuurgebieden.  
 • Ook op de Nederlandse variant route.nl vind je al onze wandelroutes in een digitaal overzicht.
   

Kleurencodes wandellussen

 • groen: kortste lussen (0-5 km)
 • blauw: medium kort (3-8 km)
 • rood, paars en oranje: medium (7-14 km)
 • geel: lang (10 - 16 km)

 

Wandellussen Nationaal Park

Waar wandelen?

Het Nationaal Park heeft veel gezichten en elk wandelgebied heeft zijn charmes. Moeilijk kiezen? Een korte voorstelling:

 • Terhills: verrassend landschap van "bergen en meren", voormalige mijnsteenbergen met weidse panorama's
 • Pietersheim: mooie beukendreven, fluisterstille bossen en spiegelende vennen
 • Kattevennen: bossen, stukjes heide, verborgen parel grindplas Papendaal
 • Station As: uitgestrekte bossen, akkers, hellingen Kempens plateau, Bosbeekvallei
 • Lieteberg: bossen op een zachtglooiende helling, stukjes heide, jevenerbessen
 • Mechelse Heide: topspot voor heide, hoogste natuurlijke punt Nationaal Park
 • Bergerven: voormalige grindgroeve, waterplassen, kanaal, steile hellingen, dennenbossen
 • Thorpark: mijnterrils, heide, stuifduin, jeneverbesstruweel, beekvallei
 • Duinengordel is de verzamelnaam voor drie wandelgebieden:
  Oudsberg: hoogste en grootste open landduin van Vlaanderen, heide, kasteel
  Donderslag: vennen, dennenbossen, landduinen
  Solterheide: dennenbossen, beekvalleien, watermolens

Overstappen met wandelwissels

Wil je liever zelf wandellussen combineren? Hou dan de wandelwissels in het oog. Wandelwissels markeren de plekken waar wandellussen elkaar kruisen. Deze kruispunten hebben elk een eigen nummer, aangeduid op de wandelpaal en -kaart. Om naar een andere wandelwissel te gaan, kies je het gekleurde symbool van een wandellus richting die wandelwissel.

De wandelkaart is een onmisbare leidraad om makkelijk op een andere wandellus over te stappen. Zo ontstaan ontelbare combinatiemogelijkheden in één groot netwerk, over de grenzen van de verschillende wandelgebieden heen.

Melding

Wil je melding maken van een probleem op onze wandelroutes, zoals de bewegwijzering, infrastructuur of een moeilijke doorgang? Vul dan ons meldingsformulier in, en, indien nodig, lossen we de melding zo snel mogelijk op. Samen maken we het Nationaal Park Hoge Kempen nog beter!

Op wandel met je hond

Het is onze eerste taak om de natuur te beschermen, zodat ook jouw (achter)kleinkinderen straks nog van dit prachtig gebied kunnen genieten. Een belangrijke richtlijn daarbij is het aanlijnen van je hond. Alle info hierover vind je op onze hondenpagina.

Lange afstandswandeling Nationaal Park Hoge Kempen

De langeafstandswandeling van het Nationaal Park is een lus van bijna 75 km, waarvan 85% onverhard, en met 560 hoogtemeters. De route is bewegwijzerd met een eigen symbool, het ‘pootje’ van het Nationaal Park. Op enkele dagen tijd doorkruis je het centrale en zuidelijke deel van het park.

Hoe ga je te werk?

 • Kies je toegangspoort als startlocatie:
  Met het openbaar vervoer is Kattevennen in Genk het makkelijkst bereikbaar.
  Met de auto heb je de keuze tussen Station As, Kattevennen, Lieteberg, Pietersheim (kleine aanlooproute volgen) of Mechelse Heide.  
 • Koop je wandelkaart ((Streekkaart Nationaal Park Hoge Kempen, €8) aan de toegangspoorten of bestel ze in onze webshop.
 • Of download de GPX.
 • Bepaal de afstand die je dagelijks zal wandelen en kies in functie hiervan je overnachtingsplekken. Je kan kiezen tussen campings, hotels, b&b’s, … op wandeleninlimburg.be zie je de logies langs de route liggen.

  Tip: B&B Haerlekijn in Maasmechelen voorziet bagagetransport en komt je dagelijks halen en brengen naar het parcours. Mogelijk zijn er nog uitbaters die dit kunnen voorzien. Vraag ernaar bij je boeking.

  Wild kamperen is niet toegestaan. De paalkampeerplaatsen in Duinengordel bevinden zich een heel eind noordelijker van deze wandelroute. Meer info: www.duinengordel.be/paalkamperen.

Hieronder vind je een kaart met alle horeca die in de omgeving van de lange afstandswandeling liggen. 

*Noot: In juni 2022 lanceren we een nieuwe lange-afstandswandeling (trail). In voorbereiding van de nieuwe trail (109 km) en het Hiking Festival, zal de oude trail (75 km) in mei 2022 opgedoekt worden. Dat geeft ons de tijd om de nieuwe trail zorgvuldig te bewegwijzeren. Hierdoor zal er in mei 2022 geen lange-afstandswandeling beschikbaar zijn.

 

Lange afstandswandeling Nationaal Park Hoge Kempen - 75 km

Horeca

GR561: Kempen-Maaspad

De GR 561 start aan de Schaffense Poort in Diest en eindigt op de oude Sint-Servaasbrug in Maastricht. Eerst wandel je nog door het Hageland en flirt je met drie provinciegrenzen. Misschien merk je een otter op in de Netevallei. Bij Lommel heeft de zandontginning de fascinerende Sahara-vlakte achter gelaten. En bij de Nederlandse grens ontdek je de sprookjesachtig kronkelende Dommel. Als je bij Valkenswaard de bocht naar het zuiden inzet, wordt het landschap ruwer: Leenderbossen, Stamprooierbroek en sporen van knagende bevers. Via Opitter en Opoeteren kom je in de Mechelse Heide op het hoogste punt van het Nationaal Park Hoge Kempen. En plots sta je in de Maasvallei en kun je Maastricht verkennen.