Blog National Park Trail

Wandelblogster Kathrin van Fraulein Draussen wandelde in April 2023 onze National Park Trail en deelt via Komoot haar ervaring:

Uitgestrekte heidevelden, mysterieuze heidevelden, grote meren, kleine vijvers en beken, zand- en duinlandschappen, veel bos en zelfs een paar "bergen": dit landschap kenmerkt het Nationaal Park Hoge Kempen in het uiterste noordoosten van België - en dus ook het wandelen op het Nationaal Parkpad. De wandelroute werd pas in 2022 aangelegd en leidt rond het nationaal park over in totaal 110 kilometer.
De natuur speelt absoluut de hoofdrol op deze tocht: de route is erop gericht om zoveel mogelijk hoogtepunten van het landschap "mee te nemen". Tegelijkertijd kunt u op de National Park Trail echter ook wat van de geschiedenis en cultuur van de regio leren kennen - soms met een kleine omweg. Eerst en vooral het mijnverleden, dat verantwoordelijk is voor enkele van de meest opvallende bezienswaardigheden in het nationale park.
De route is naar mijn mening zeer geslaagd en loopt op veel plaatsen heel dicht bij de natuur en in positieve zin "off the beaten track". Het lag waarschijnlijk ook aan de tijd van het jaar (half april), maar ik ben op sommige trajecten vaak urenlang geen mens tegengekomen. Ik vond het landschap soms bijna verbazingwekkend gevarieerd, ook al lopen veel stukken natuurlijk door bos, dat het belangrijkste kenmerk van de streek is. Maar zelfs dit bos is lang niet altijd hetzelfde en er valt veel te ontdekken. En natuurlijk is het wat later in het jaar ook veel groener.

Voor wie een paar dagen wil wandelen door de natuur van Vlaanderen, hierbij mijn tips voor het Nationaal Parkpad in de Hoge Kempen:
Het officiële startpunt van het Nationaal Parkpad is Kattevennen bij Genk. Er is een grote parking en er zijn busverbindingen, bijvoorbeeld naar het station van Genk. Parkeren is gratis, informatie over de bussen (en tickets) vind je op delijn.be of de gelijknamige app. Theoretisch kun je de tocht natuurlijk overal beginnen.
*OVERNACHTEN: Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden langs de National Park Trail, van kamperen en glamping tot pensions en hotels. Die kun je het beste van tevoren boeken, vooral in het hoogseizoen. (Ik deed een mix van kamperen, glamping en hotels, ik heb mijn respectievelijke accommodatie aangegeven in de etappebeschrijvingen).
*BAGAGEVERVOER: Als je zo ongecompliceerd mogelijk en met een lichte rugzak wilt reizen, moet je eens kijken naar het trailpakket van B&B Haerlekijn.
*FOOD: Er zijn een of twee cafés of restaurants direct op de route, maar vrij weinig, die afhankelijk van het seizoen / dag van de week misschien niet open zijn. Ik zou eerder aanraden eten en drinken mee te nemen voor de betreffende wandeletappe en de rest meer als bonus te zien.
*ORIËNTATIE: De route is vrijwel perfect aangegeven (inclusief eventuele routewijzigingen e.d.) en extra oriëntatiemiddelen zijn niet echt nodig. Maar een Komoot op zak hebben kan natuurlijk nooit kwaad! De oorspronkelijke route van de Nationaal Park Trail vind je hier.
*MOEILIJKHEIDSGRAAD: Er zijn enkele korte maar steile klimmetjes (vooral over de oude mijnterreinen) en na regen kan het hier en daar wat modderig zijn, maar verder zijn er geen moeilijkheden.
*VARIANTEN: Er zijn enkele mogelijkheden om de tocht in te korten en dus bijvoorbeeld maar twee of drie dagen in het nationale park door te brengen. Routesuggesties en verdere informatie vindt u hier.
*WANDELEN MET EEN HOND: De gehele route kan met een (aangelijnde) hond worden gelopen.