Thorpark

Thorpark is een gebied van 10 km² achter de voormalige mijn van Waterschei, en is sinds 2018 onderdeel van het Nationaal Park.

Je vindt hier alles wat de Hoge Kempen te bieden heeft: mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen, een mooie beekvallei, jeneverbessen en landduinen. Enkele opvallende gebouwen kruiden het landschap: de kinderkolonie van As en de steenkoolmijn van Waterschei (Thor Central). Wie wil zien waar de kandidatuur van UNESCO over gaat, krijgt hier een mooie staalkaart. Je kan er al uitgebreid wandelen, maar een toegangspoort in het gekende recept van de andere poorten is er nog niet.

Thor Central zal in de toekomst wel een functie als toegangspoort krijgen. Nu kan je dit gebouw dat dienst doet als evenementencentrum wel vrijblijvend bezoeken, een rondleiding volgen of een hapje of drankje nuttigen in een prachtig historisch kader. Thor Central is daarnaast het kloppend hart van een groeiend bedrijven- en wetenschapspark waar technologie, onderzoek, energie en innovatie centraal staan.

 

Wat te doen

Thor Central in het Nationaal Park Hoge Kempen

Thor Central

Thor Central, het voormalige hoofdgebouw van de mijn is nu een business- en evenementencentrum. Je kan hier een rondleiding boeken of zo een kijkje komen nemen. Rondom Thor Central ligt een technologie- en wetenschapspark van 93 ha.

Mijndepot

De mijnwerkers van vzw Het Mijn-Verleden hebben het voormalig magazijn van de koolmijn van Waterschei omgetoverd tot een expo die een overzicht geeft van de geschiedenis en het werken in deze koolmijn. Je kan een kijkje komen nemen of een rondleiding boeken met een ‘echte’ mijnwerker. Individuele bezoekers kunnen op vaste tijdstippen mee op toer. In het mijndepot café kan je terecht voor een drankje.
Hier vind je meer info.

Steenmannetjespad

Steenmannetjespad in Thor Park

Steenmannetjes wijzen de weg naar de top van de terril. Draag je steentje bij aan deze steenstapels of maak je eigen steenmannetje. Het pad is 2 km lang. 

In 2021 is het Steenmannetjespad in een nieuw jasje gestoken en kom je onderweg nóg meer grote en kleine steenmannen tegen. Het eindpunt van de wandeling is een adembenemend uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen. Eenmaal boven kan je op adem komen terwijl je geniet van het prachtig groen uitzicht over het mijnterrein.

Laat je je liever op een interactieve manier leiden naar de top van de terril? Steentje, een fictief Steenmannetje maakt je wandeling interessanter met tips en weetjes over erfgoed en natuur onderweg. 

Via de ErfgoedApp ontdek je het verhaal van Steentje. Steentje kent alles over het erfgoed en de natuur in de omgeving. Op de tocht ontdek je zo een aantal diersoorten die in het Nationaal Park wonen. Zoek onder meer de veldleeuwerik, rugstreeppad en gladde slang en kom er alles over te weten! Oh en echte speurneuzen? Die vinden Steentje ook onderweg!

Download de ErfgoedApp

Download eerst de ErfgoedApp via: App Store of Google Play Store

Eenmaal in de ErfgoedApp, scan je de QR-code die je op het startbord vindt in Thor Park of hieronder:

Horeca

Een hapje en drankje in het historisch kader van Thor Central is mogelijk:

Wandelaanbod

Wandelen in Thorpark

Het wandelgebied Thorpark telt 10 wandellussen, een natuurloop en het steenmannetjespad. Zes wandellussen starten aan Thor Central, de andere lussen aan instapplaatsen in de buurt.

Tip! De grijze wandeling van 11 km toont je alle aspecten van de UNESCO kandidatuur.

Praktische info

Openingsuren Thor Central

Maandag t.e.m. zaterdag: 8u30 – 17u30
André Dumontlaan 67, 3600 Genk
T: +32 89 699 599 - E: 
www.thorcentral.be

Openingsuren Mijndepot

Van 1 April tot 31 Oktober:
• Van dinsdag tot Vrijdag: van 13u - 18u
• Zaterdag en zondag: van 13u - 18u

 Van 1 november tot April:
• Enkel op zaterdag en zondag: van 13u - 18u

Gesloten op Kerstmis en Nieuwjaar en alle maandagen

E: mijnverleden@hotmail.be
www.mijndepot.be

Laadpalen

Op de parking van Thor Park zijn er 14 laadpalen aanwezig. 

Openbaar vervoer

Vanuit het Station van Genk (NMBS) bereik je Thor Central makkelijk met de bus, lijn G1 (halte mijn Waterschei).