Veelgestelde vragen

Heb je een vraag die niet voorkomt in het lijstje? Neem dan contact met ons op.

Wanneer is het Nationaal Park geopend?

Het Nationaal Park Hoge Kempen is niet omheind. Je kan de gebieden bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. 

Zijn honden welkom?

Ja, honden zijn welkom in het Nationaal Park op voorwaarde dat ze kort aangelijnd worden. Enige uitzondering zijn de begrazingszones: hier zijn honden niet toegelaten.

Bovendien zijn hondenlosloopzones afgebakend, waar je viervoeter los mag van de leiband. De honden moeten wel wel goed luisteren. Ze mogen niet achter wild aanrennen of recreanten hinderen. Wees waakzaam over het gedrag van je hond!
Deze hondenlosloopzones en -trajecten vind je in de wandelgebieden:

Mechelse Heide
 • Hondenlosloopzone tussen wandelwissel 41-42: vanaf startplaats Mechelse Heide en Startplaats Zwembad Maasmechelen

 • Hondenlosloopzone tussen wandelwissel 45-46: vanaf startplaats Zwembad Maasmechelen

 • Hondenlosloopzone tussen wandelwissel 52-53: vanaf startplaats Kikbeekbron (Weg naar Zutendaal z/n, Maasmechelen - parking ter hoogte van lokale hondenclub). Let wel dat de overige wandelroutes (groen en blauw) in dit gebied niet toegankelijk zijn voor honden (ook niet aangelijnd).

Pietersheim
 • Hondenlosloopzone: vanaf startplaats ‘La butte aux bois’ (Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken), op ca. 600 meter van de startplaats. Bewegwijzering naar de hondenzone is voorzien vanaf deze startplaats.
Bergerven
 • Instapplaats Kapel van de weerstand, Brugstraat z.n. 3650 Dilsen-Stokkem  >> groene wandellus (2,7 km), blauwe wandellus (7 km), oranje wandellus (9,8 km), gele wandellus (4,7 km) >> aan de parking

Oudsberg
 • Instapplaats Begraafplaats Opglabbeek >> groene wandellus (4,2 km) >>  tussen wandelwissel 195-196
 • Instapplaats Phil Bosmansplein >> blauwe wandellus (4,1 km), gele wandellus (10,5 km),  rode wandellus (14 km) >> tussen wandelwissel 202 en 203
Donderslag
 • Instapplaats Donderslagweg, 3670 Oudsbergen >> groene wandellus (5,1 km) – blauwe wandellus (8,5 km) – rode wandellus (14 km)  >> tussen wandelwissel 224 en 225
Wandelgebied Kattevennen

Toegangspoort Kattevennen in Genk, achter het planetarium.

Waar mag je met de hond niet komen?

Een aantal gebieden worden begraasd door paarden en runderen. Hier laat de beheerder, geen honden toe (dus ook niet aan de leiband).

 • Mechelse Heide >> groene en blauwe wandelroute aan instapplaats Kikbeekbron
 • Pietersheim >> paarse wandelroute aan instapplaats La butte aux bois
 • Bergerven >> instapplaats Ketelstraat en Kapel van de weerstand: tussen wandelwissel 158 en 164 (Ruige laarzenpad)

Mag ik groepsactiviteiten organiseren?

Enkel Rangers zijn opgeleid en bevoegd om groepen te begeleiden. Ze krijgen elk jaar een licentie van het Agentschap voor Natuur en Bos. Contacteer ons als je met een groep het Nationaal Park Hoge Kempen wil verkennen.
Wil je een groot evenement organiseren in het Nationaal Park? Kijk op deze pagina.

Mag ik picknicken?

Natuurlijk! Aan de toegangspoorten of onderweg langs de wandelroutes staan regelmatig picknickbanken. Op de wandelkaarten en startborden staan ze ingetekend. Let wel dat je geen afval achterlaat.

Mag ik professionele film- of foto opnames draaien?

Meer info op deze webpagina.

Is het Nationaal Park werelderfgoed?

Nog niet. Maar het Nationaal Park en het omliggende mijngebied staan wel op de Indicatieve Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat houdt in dat er een dossier wordt opgemaakt rond de Hoge Kempen als cultuurlandschap. Het dossier zal vervolgens beoordeeld worden en hopelijk is deze streek binnen een aantal jaren UNESCO Werelderfgoed.

Kan ik het Nationaal Park bereiken met de trein?

Het Nationaal Park Hoge Kempen is bereikbaar met de trein tot aan het Station van Genk. Vanaf het station heb je een mooie wandelverbinding tot aan Kattevennen en de lange afstandswandeling. Je kan fietsen huren aan het station of aan Toegangspoort Kattevennen. Er zijn ook busverbindingen tot aan Kattevennen. 

De andere toegangspoorten zijn moeilijker bereikbaar met het openbaar vervoer en vergen enig puzzelwerk met busverbindingen vanaf Station Genk.