Duinengordel

De parel van Duinengordel is de Oudsberg: de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke graslanden. 
Op de top wacht een prachtig panorama je op. Het natuurreservaat onderging de laatste jaren een ‘facelift’ om de biodiversiteit te verhogen. Zo krijg je weer het zicht als vanouds: duinen met heide, veel zand, enkele boompartijen en dat alles omgeven door een bosgordel. Duinengordel is zandig en droog. Een uitzondering op dit zandige en droge karakter vormen de vennen: Ruiterskuilen, Turfven, Zwartven en Schaapsven. Als een oase in de woestijn hebben deze vennen een bijzondere aantrekkingskracht op planten en dieren.
Op www.duinengordel.be vind je meer info over dit mooie gebied.

Foto: Erwin Christis

Onthaalplekken

Momenteel zijn er 4 onthaalplekken waar je als bezoeker terecht kan voor meer info over Duinengordel en van waaruit je je bezoek aan het gebied kan starten:

Onthaalpunt Orshof:
In deze Kempische boerderij, gelegen aan de rand van Duinengordel is een restaurant en seminariecentrum gevestigd. Je kan er overnachten in de gezellige gastenkamers. Verder is er een grote tuin met een vijver, een manege, fietsverhuur en de mogelijkheid om je elektrische fiets op te laden. 
Het is de ideale uitvalsbasis voor ruiters, menners en mountainbikers. Daarnaast kan je er ook per fiets of te voet vertrekken.

Info:
Heymansweg 2, 3670 Neerglabbeek (Oudsbergen)
T: +32 89 81 08 00
E: www.orshof.be

Openingsuren:
alle dagen open

 

Onthaalpunt Zavelbos:
Camping Zavelbos is genesteld tussen de bossen en vennen van Duinengordel. Het ideale vertrekpunt voor een wandeling naar de Oudsberg, maar ook voor verschillende fiets-, ruiter-en mountainbikeroutes.  Na je tocht kan je lekker luieren bij de speeltuin, tot rust komen op de camping met de mooie vijver of je honger stillen in de taverne.

Info:
Kattebeekstraat 1, 3680 Maaseik
T: +32 89 75 81 46
E: www.zavelbos.be

Openingsuren:
alle dagen open

 

Onthaalpunt Sentower Park:
Dit hippisch centrum sluit direct aan bij de bossen en vennen van Ophovenderheide. De Oudsberg ligt op een boogscheut. De ruime parking is ideaal als vertrekpunt voor ruiters. Je kan hier ook je fiets opladen of genieten van een hapje en een drankje in het ruitercafé in de centrale hal of bij evenementen op het terras.

Info:
Leemkuilstraat 21, 3660 Opglabbeek (Oudsbergen)
T: +32 89 36 43 17
E: www.sentowerpark.com

Openingsuren:
Het ruitercafé in de centrale hal is nagenoeg 7/7 open.
Het terras is enkel open bij trainingen, wedstrijden en events.

 

Onthaalpunt De Kastelein:
Fiets- en eetcafé De Kastelein is gelegen in het centrum van Gruitrode, vlakbij de Commanderij van Gruitrode. Van hieruit vertrekken tal van bewegwijzerde routes te voet en per fiets. In dit onthaalpunt kan je ook je elektrische fiets opladen.

Info:
Phil Bosmansplein 1, 3670 Gruitrode (Oudsbergen)
T: +32 89 85 76 50

Openingsuren:
Woensdag gesloten

 

Nog gepland: Commanderij van Gruitrode - poort tot het Nationaal Park
De Duitse Riddderorde, vooral bekend van de landcommanderij van Alden Biezen in Bilzen, vestigde zich ook in het landelijke Gruitrode. Hier bouwden ze vanaf beging 15de eeuw, onder verantwoordelijkheid van de landcommandeur, een bijhuis. De Commanderij van Gruitrode is vandaag niet toegankelijk. De volledige site ondergaat een grondige renovatie om de komende jaren uit te groeien tot een volwaardige “Poort tot het Nationaal Park”.  Het wordt de ideale uitvalsbasis om Duinengordel, de Itterbeekvallei en het nabijgelegen Opitter te verkennen.

Wandelen

Voor wie vandaag op verkenning wil in Duinengordel, ligt er een uitgebreid aanbod aan wandelroutes klaar.
Met de wandelkaarten Oudsberg, Solterheide en Donderslag op zak, heb je keuze te over.

Joekelbos, het grootste speelbos van Vlaanderen

Het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van Vlaanderen: 10 spelelementen, houten dieren, speelduin met water en schuilhutten nodigen uit tot ravotten!
Het verharde deel van het pad is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
Toegang via Speeltuinstraat in Opglabbeek of per fiets tussen knooppunt 526 en 527.

Info:
Download de kaart via www.duinengordel.be/joekelbos

Foto: Kris Thijs

Paalkamperen

Paalkampeerplaatsen Itter en Solt zijn gelegen te midden en aan de rand van de bossen in Solterheide. Je vindt er een tentenplatform, een waterpomp, picknickbank en shelter.
Bereikbaar via Grote Routepad (GR) 561 Kempen-Maaspad tussen Opitter en Neeroeteren. Beide zones liggen via bospaden slechts 700 à 800 meter uit elkaar.

GPS-coördinaten: Itter: N 51 06.283 E 5 39.200 - Solt: N 51 05.983 E 5 39.183

Picknickvlonders aan het water

In Duinengordel vind je nabij het wandel- en fietsroutenetwerk enkele pareltjes van picknickplekken.

Waar?

  • Ruiterskuilen (Opglabbeek): tussen knooppunten 33 en 70 of via de gele en blauwe wandellus in het wandelgebied Donderslag.
  • Bosbeek (Opoeteren): tussen knooppunten 37 en 38.

Foto: Kris Thijs