Duinengordel

De parel van Duinengordel is de Oudsberg: de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke heischrale graslanden. 
Op de top wacht een prachtig panorama je op. Het natuurreservaat onderging de laatste jaren een ‘facelift’ om de biodiversiteit te verhogen. Zo krijg je weer het zicht als vanouds: duinen met heide, veel zand, enkele boompartijen en dat alles omgeven door een bosgordel. Duinengordel is zandig en droog. Een uitzondering op dit zandige en droge karakter vormen de vennen: Ruiterskuilen, Turfven, Zwartven en Schaapsven. Als een oase in de woestijn hebben deze vennen een bijzondere aantrekkingskracht hebben op planten en dieren.

Op www.duinengordel.be vind je nog meer info over dit mooie gebied.

Wat te doen?

Onthaalplekken

Momenteel zijn er 4 onthaalplekken waar je als bezoeker terecht kan voor meer info over de Duinengordel en van waaruit je je bezoek aan het gebied kan starten:

Onthaalpunt Orshof:

In deze Kempische boerderij, gelegen aan de rand van Duinengordel is een restaurant en seminariecentrum gevestigd. Je kan er ook overnachten kan in de gezellige gastenkamers. 
Het is de uitvalsbasis voor tochten te voet, met de fiets, met paard en koets of met de mountainbike. De verschillende routes lopen voor de deur.

Info:
Heymansweg 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode
T: +32 89 81 08 00
E: www.orshof.be

Openingsuren: alle dagen open

Onthaalpunt Zavelbos:
Camping Zavelbos is genesteld tussen de bossen en vennen van Duinengordel. Het ideale vertrekpunt een wandeling aan de Oudsberg, maar ook voor verschillende fiets-, ruiter-en mountainbikeroutes.  of gewoon lekker luieren en tot rust komen op de camping met de mooie vijver.

Info:
Kattebeekstraat 1, 3680 Maaseik
T: +32 89 75 81 46
E: www.zavelbos.be

Openingsuren: alle dagen open

Onthaalpunt Sentower Park:

Dit hippisch centrum sluit direct aan bij de bossen en vennen van Ophovenderheide. De Oudsberg ligt op een boogscheut. Naast een ruime parking, kan je er ook je fiets opladen terwijl je geniet van een hapje en drankje in het fietscafé.

Info:
Leemkuilstraat 21, 3660 Opglabbeek
T: +32 89 36 43 17
E: www.sentowerpark.com

Openingsuren: Enkel open tijdens events.

Onthaalpunt De Kastelein:

Fiets- en eetcafé De Kastelein is gelegen in Cultuurpunt, dat ook de Dienst toerisme van Meeuwen-Gruitrode huisvest. Hier kan je tal van streekproducten proeven en routekaarten kopen. Het is gelegen in het centrum van Gruitrode, vlakbij de Commanderij van Gruitrode. Van hieruit vertrekken er tal van bewegwijzerde routes: te voet en per fiets. In dit onthaalpunt kan je ook je elektrische fiets opladen.
Info:

Phil Bosmansplein 1, 3670 Meeuwen-Gruitrode
T: +32 89 85 76 50

Openingsuren: Woensdag gesloten

Nog gepland: Commanderij van Gruitrode - poort tot het Nationaal Park
De Duitse Riddderorde, vooral bekend van de landcommanderij van Alden Biezen in Bilzen, vestigde zich ook in het landelijke Gruitrode. Hier bouwden ze vanaf beging 15de eeuw, onder verantwoordelijkheid van de landcommandeur, een bijhuis. De Commanderij van Gruitrode is vandaag niet toegankelijk. De volledige site ondergaat een grondige renovatie om de komende jaren uit te groeien tot een volwaardige “Poort tot het Nationaal Park”.  Het wordt de ideale uitvalsbasis om de DUINENGORDEL, de Itterbeekvallei en het nabijgelegen Opitter te verkennen.

Wandelen

Voor wie vandaag op verkenning wil in de Duinengordel, ligt er een uitgebreid aanbod aan wandelroutes klaar.
Met de wandelkaarten Oudsberg, Solterheide en Donderslag op zak, heb je keuze te over.

Joekelbos, het grootste speelbos van Vlaanderen

Het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van Vlaanderen: 10 spelelementen, houten dieren, speelduin met water, schuilhutten nodigen uit tot ravotten!
Het verharde pad is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
Toegang via Speeltuinstraat in Opglabbeek of per fiets tussen knooppunt 526 en 527.

Info:
Download de kaart via www.duinengordel.be/joekelbos
 

Paalkamperen

Paalkampeerplaatsen Itter en Solt zijn gelegen te midden en aan de rand van de bossen in Solterheide. Je vindt er een tentenplatform, een waterpomp, picknickbank en shelter.
Bereikbaar via Grote Routepad (GR) 561 Kempen-Maaspad tussen Opitter en Neeroeteren. Beide zones liggen via bospaden slechts 700 à 800 meter uit elkaar.

GPS-coördinaten: Itter: N 51 06.283 E 5 39.200 - Solt: N 51 05.983 E 5 39.183

Picknickvlonders aan het water

In Duinengordel vind je nabij het wandel- en fietsroutenetwerk enkele pareltjes van picknickplekken.

Waar?

Ruiterskuilen (Opglabbeek): tussen knooppunten 33 en 70 of via de gele en blauwe wandellus in het wandelgebied Donderslag.
Bosbeek (Opoeteren): tussen knooppunten 37 en 38.