Terhills

Spectaculaire panorama's, het mijnerfgoed, een avontuurlijke speelput en nog zoveel meer! Welkom op Terhills, waar meer dan een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide. Vandaag de dag ziet het landschap er helemaal anders uit en kan je genieten van een verrassend landschap van 'bergen en meren' met spectaculaire panorama's.

Terhills is de ideale startplek om je avontuur te starten want het is onze hoofdtoegangspoort waar je het National Park Visitor Center vindt.

PRAKTISCHE INFO

Openingsuren National Park Visitor Center
  • Dagelijks geopend van: 
    • april t.e.m. september: 10u - 18u
    • oktober t.e.m. maart: 10u - 17u, op maandag is het Visitor Center gesloten, het wandelgebied blijft toegankelijk via de draaipoort
  • Gesloten op 01/01, 24 - 25 en 31/12
Ticket

De toegang is gratis
Natuurliefhebbers worden uitgenodigd om vrijwillig een financiële bijdrage te doneren

Bereikbaarheid + parking

Opgelet momenteel zijn er werken in de omgeving en aan de parking van het Visitor Center. Bekijk dit kaartje voor de actuele situatie waar je kan parkeren en hoe je dan moet wandelen.
Dichtstbijzijnde bushalte: Eisden Kunstacademie (Bus 45 Hasselt - Maaseik/Maastricht vanaf Genk Station)
 

Laadpalen

Op de Terhills-site kan je als bezoeker ook vlot en veilig je elektrische wagen opladen.
15 laadpalen met 30 laadpunten vind je op de Nationaal Parklaan-parking.

Contact

Terhills, hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen
Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen
T: +32 89 44 04 44

WAT TE DOEN

Bezoekersonthaal

In het National Park Visitor Center ben je op de juiste plek voor informatie en ontmoeting. Het team beantwoordt er graag al je vragen en vertelt je wat het Nationaal Park jou te bieden heeft. Je trouwe viervoeter is er uiteraard ook aangelijnd welkom. 

Schachtbok

De schachtbok van de voormalige mijn van Eisden is een niet te missen hoogtepunt. Beklim de trappen en vanop 24 meter krijg je als beloning een uniek zicht op de omgeving. Op het gelijkvloers geeft de fototentoonstelling je een blik op het verleden van de mijnsite. 

Mooiste panorama van Vlaanderen

Na het uitdoven van de mijnactiviteit, kreeg de natuur terug vrij spel. Terhills heeft 4 terrils, waarvan er 3 toegankelijk zijn. Vanaf hun toppen heb je een onvergetelijk uitzicht op het omliggende landschap van de Maasvallei en van het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanaf het bezoekersonthaal is de kortste weg naar het panorama van de lange terril bewegwijzerd. Wie meer tijd en sterke kuiten heeft, kan ze alledrie beklimmen.


Wandelen en Fietsen tussen de Mijnterrils (vanaf juni 2024)

Tussen knooppunt 565 en 502 (Maasmechelen) loodst een 530 meter lange brug je met sierlijke bochten tussen de mijnterrils en over het water. Deze knappe fiets- en wandelbrug in het heuvellandschap is een unieke beleving als je Terhills bezoekt.


Speelput

Een speeltuin in het thema van de mijn is goed voor uren speelplezier voor kleine en grote kinderen. Vanaf het terras kan je een oogje in het zeil houden.

In de omgeving

De hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park maakt deel uit van de toeristisch-recreatieve bestemming Terhills. 

Terhills NV, een dochtervennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, heeft als opdracht om deze site om te vormen tot een unieke toeristische bestemming. In 2011 al werd er 219 hectare industrieterrein omgevormd tot natuur (100 ha) en recreatie (119 ha). Het kloppend hart van de site is het vakantieresort dat Terhills samen met Center Parcs ontwikkelt heeft. De Vulex-plas kreeg met het succesvolle Terhills Cablepark een gepaste invulling: hier kan je op een veilige en leuke manier wakeboarden of waterskiën. Het voormalige hoofdgebouw van de mijn werd omgevormd tot het Terhills Hotel. In het wellnesscomplex ‘Elaisa’ komt ieder tot rust. Op wandelafstand ligt Maasmechelen Village, een topper voor de shopper. 

www.terhills.be
www.terhillscablepark.be
www.elaisawellness.com
www.maasmechelenvillage.be

WANDELEN

Wandelaanbod in een notendop!

De groene route van 3,6 km brengt je in één uur over de lange terril tot bij het panoramapunt. 

De blauwe route van 5,4 km gaat behalve naar het panoramapunt ook rond de kleine waterplas van het Terhills Cable Park.

De paarse route van 9,5 km gaat helemaal rond de grote plas en geeft een prachtig panorama van zowel de lange terril als de tweelingterril. Tijdens deze wandeling paseer je ook het Terhills Resort.

De wandelkaart is te koop in het National Park Visitor Center, tevens ook de startplaats van je wandeling. Graag een woordje uitleg? Ons team helpt je graag op weg!

In het kort:

  • het mooiste panorama van Vlaanderen
  • plassen en mijnterrils
  • mijnverleden
  • uitdagende beklimmingen

Liever met een Ranger op ontdekking? Klik hier

Bekijk al onze wandelroutes op de kaart van Komoot. Deze app kan je ook gebruiken om ter plekke de wandelroutes te navigeren. Meer info over Komoot, en de gratis kaarten t.w.v. € 8,99.

FIETSEN

Het gebied is enkel toegankelijk voor wandelaars, er kan niet in het Terhills-gebied gefietst worden. Uiteraard zijn er voldoende andere fietsroutes rondom het Nationaal Park en door onze andere gebieden.

Daarom kan je aan het National Park Visitor Center elektrische fietsen huren. Reserveer jouw elektrische fiets hier online, en wij zetten de fiets(en) alvast klaar. 

ECOTRON

Ecotron Hasselt University

Als je de hoofdtoegangspoort bezoekt kan je niet naast de Ecotron Hasselt University kijken! De Ecotron bestaat uit 13 hoogtechnologische ecosysteemkamers waarin verschillende klimaatscenario’s nagebootst kunnen worden. Deze onderzoeksinstallatie laat wetenschappers toe de impact van klimaatverandering op ecosystemen en biodiversiteit te bestuderen. Niet toevallig, want de hoofdtoegangspoort is ook de thuisbasis van de International Field Research Center van de Universiteit Hasselt.

Wil je meer weten over de Ecotron? Reserveer een Ranger voor een bezoek achter de schermen van de Ecotron.
Voor secundaire scholen is "Het Ecotron Mysterie" een aanrader!

EVENEMENTEN/FILMOPNAMES

 

Steeds vaker krijgen we in het National Park Visitor Center de vraag of ons prachtig natuurgebied deel mag uitmaken van filmopnames, fotoshoots of andere evenementen. We proberen hierin steeds een gezond evenwicht te zoeken tussen natuurbescherming en recreatie. Uiteraard zullen we er alles aan doen om uw evenement/opname te ondersteunen. Meer info, afspraken en tarieven op deze pagina.

HORECA

Dorst gekregen? Geen probleem, het visitor center beschikt over een ruim assortiment biologische of streekgebonden dranken zoals limonades, sapjes, streekbieren, ... Ook kan je er na een stevige wandeling terecht voor een heerlijk, fris ijsje. 

Picknicken is zeker toegestaan, zowel op het terras als op het wandelterrein. Op het wandelterrein vind je trouwens meerdere picknickbanken die zich perfect lenen voor een smakelijk onderonsje. Let wel! Als je wenst te picknicken op het terras nabij het onthaal verzoeken we je om drank af te nemen en dus geen meegebrachte dranken te consumeren. 

 

National Park Visitor Center@Terhills

National Park Visitor Center @Terhills