Terhills

Waar 26 jaar geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders. Je kan er genieten van een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ en hoge toppen met spectaculaire panorama’s!

Tot voor kort was deze plek gekend als Connecterra, maar vanaf sinds 2021 heet dit gebied Terhills. De pracht van dit gebied blijft echter ongewijzigd. Nieuw is ook dat er voortaan gratis kan gewandeld worden in het gebied. Natuurliefhebbers kunnen wel een vrijwillige natuurbijdrage doen. Hier situeert zich ook onze hoofdtoegangspoort: National Park Visitor Center.

Laat je verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen. 

 

National Park Visitor Center @Terhills

National Park Visitor Center @Terhills

Wat te doen

Bezoekersonthaal 

Terhills is de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. In het bezoekersonthaal vind je alle info om je bezoek aan het Nationaal Park voor te bereiden.

Schachtbok

De schachtbok van de voormalige mijn van Eisden is een niet te missen hoogtepunt. Beklim de trappen en vanop 24 meter krijg je als beloning een uniek zicht op de omgeving. Op het gelijkvloers geeft de fototentoonstelling je een blik op het verleden van de mijnsite. 

Mooiste panorama van Vlaanderen

Na het uitdoven van de mijnactiviteit, kreeg de natuur terug vrij spel. Terhills heeft 4 terrils, waarvan er 3 toegankelijk zijn. Vanaf hun toppen heb je een onvergetelijk uitzicht op het omliggende landschap van de Maasvallei en van het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanaf het bezoekersonthaal is de kortste weg naar het panorama van de lange terril bewegwijzerd. De panorama-app geeft uitleg bij alles wat zich voor je uitstrekt. Wie meer tijd en sterke kuiten heeft, kan ze alledrie beklimmen.

Ecotron Hasselt University

Ecotron Hasselt University

Als je de hoofdtoegangspoort bezoekt kan je niet naast de Ecotron Hasselt University kijken! De Ecotron bestaat uit 13 hoogtechnologische ecosysteemkamers waarin verschillende klimaatscenario’s nagebootst kunnen worden. Deze onderzoeksinstallatie laat wetenschappers toe de impact van klimaatverandering op ecosystemen en biodiversiteit te bestuderen. Niet toevallig, want de hoofdtoegangspoort is ook de thuisbasis van de International Field Research Center van de Universiteit Hasselt.

Wil je meer weten over de Ecotron? Reserveer een Ranger voor een bezoek achter de schermen van de Ecotron.
Voor secundaire scholen is "Het Ecotron Mysterie" een aanrader!

Speelput

Een speeltuin in het thema van de mijn is goed voor uren speelplezier voor kleine en grote kinderen. Vanaf het terras kan je een oogje in het zeil houden.

In de omgeving

De hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park maakt deel uit van de toeristisch-recreatieve bestemming Terhills. 

Terhills NV, een dochtervennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, heeft als opdracht om deze site om te vormen tot een unieke toeristische bestemming. In 2011 al werd er 219 hectare industrieterrein omgevormd tot natuur (100 ha) en recreatie (119 ha).

Het kloppend hart van de site wordt het vakantieresort dat Terhills samen met Center Parcs ontwikkelt en in het voorjaar van 2021 zal worden geopend. De Vulex-plas kreeg met het succesvolle Terhills Cablepark een gepaste invulling: hier kan je op een veilige en leuke manier wakeboarden of waterskiën. Het voormalige hoofdgebouw van de mijn werd omgevormd tot het Terhills Hotel. In het wellnesscomplex ‘Elaisa’ komt ieder tot rust.

Om de verschillende trekpleisters duurzaam met elkaar te verbinden, is er een lusvormige verbindingsweg van 4,2 kilometer aangelegd. Hierdoor zullen alle bezoekers zich in de toekomst vlot kunnen verplaatsen over het volledige gebied met een elektrische shuttle.

Iets rustiger, maar ook vlakbij ligt Maasmechelen Village, een topper voor de shopper. 

www.terhills.be
www.terhillscablepark.be
www.elaisawellness.com
www.maasmechelenvillage.be

Horeca

 • Bezoekersonthaal: tuinkamer met zomertoog en terras
 • Brasserie De Karbonkel, T:+32 89 38 67 65
 • Terhills hotel, www.terhillshotel.com, T:+32 89 73 09 09

Wandelaanbod

Het wandelgebied Terhills telt 5 bewegwijzerde wandellussen. 

In het kort:

 • het mooiste panorama van Vlaanderen
 • plassen en mijnterrils
 • mijnverleden
 • uitdagende beklimmingen

Liever met een Ranger op ontdekking? Klik hier

Fietsen

Het gebied is enkel toegankelijk voor wandelaars, er kan niet gefietst worden.

Praktische info

Openingsuren
 • Dagelijks geopend van: 
  • april t.e.m. september: 10u00 - 18u00
  • oktober t.e.m. maart: 10u00 - 17u00, op maandag is het Visitor Center gesloten, het wandelgebied blijft toegankelijk via de draaipoort
 • Gesloten op 01/01, 24 - 25 en 31/12
Ticket

De toegang tot het gebied is vanaf 2021 gratis. 
Natuurliefhebbers worden uitgenodigd om vrijwillig een financiële bijdrage te doneren. 

Bereikbaarheid

Dichtstbijzijnde bushalte: Eisden Kunstacademie (Bus 45 Hasselt - Maaseik/Maastricht vanaf Genk Station)

Contact

Terhills, hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen
Zetellaan 54
3630 Maasmechelen
T: +32 (0)89 44 04 44,