National Park Trail

De National Park Trail is een lange-afstandswandeling van 110 km, die je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg laat zien. De National Park Trail heeft heel wat verrassingen in petto: Zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen. Het is één van de weinige wandelingen in Vlaanderen waar je gedurende meer dan 100 km weinig bebouwing en/of verkeer ziet. De National Park Trail heeft in december 2022 het Leading Quality Label gehaald waarmee de trail tot de 25 beste lange-afstandswandelingen van Europa behoort!

De National Park Trail kan je op 3 manieren wandelen:

  • Met de kaart: Een exclusieve National Park topografische kaart leidt je over de National Park Trail. Je kan de kaart hier kopen voor 10 euro.
  • Bewegwijzering: De volledige trail is in twee richtingen bewegwijzerd. Je volgt simpelweg deze bordjes om de lus van 110km rond te maken.
  • GPS/GPX: Met de gpx-file op je wandelgps of je smartphone. 

De vijf basis etappes

Wil je echt alle hoogtepunten van het Nationaal Park Hoge Kempen zien? Dan moet je uiteraard de hele wandellus/trail van 110 km doen. Wij adviseren om deze in 4 of 5 dagen op te splitsen. Wij hebben de ideale etappes al voor jou uitgewerkt. Elke etappe begint en eindigt bij een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen waar alle faciliteiten voorzien zijn: ruime parking, infoborden, toiletten en horeca. Zowel rondom de toegangspoorten als onderweg op de trail liggen steeds logies in de buurt om te overnachten. Er is voor ieder wat wils: hotels, campings, B&B's, vakantieparken, paalkamperen, vakantiehuizen en meer.

Aanloop-route: Station GENK – KATTEVENNEN (3,8 km)
Via het Molenvijverpark en het bos bereik je vrij snel Kattevennen, officiële startplaats van de Nationaal Park Trail.

Etappe 1: KATTEVENNEN - PIETERSHEIM (23,8 km)
Je loopt voornamelijk door uitgestrekte bossen op de zuidelijkste uitlopers van het Kempens Plateau. De Papendaalheide en -plas zorgen voor de afwisseling.

Etappe 2: PIETERSHEIM - TERHILLS (23,9 km)
Je loopt van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau, en maakt kennis met het heidelandschap en de Ziepbeekvallei. Op de Mechelse heide geniet je van vergezichten en de eerste heuvels.

Etappe 3: TERHILLS - DUINENGORDEL (22,6 km)
Net als de vorige etappe, loopt deze van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau. Je begint met drie beklimmingen, en trekt door het Dilserbos naar Bergerven en de Bosbeek.

Etappe 4: DUINENGORDEL - THORPARK (26,8 km)
Je begint met een reeks van landduinen en vennen. Daarna trek je via heide en bos naar de mijnterrils van Thorpark voor prachtige vergezichten.

Etappe 5: THORPARK - KATTEVENNEN (11 km)
Via de Stiemerbeekvallei en bosgebied kom je weer bij Kattevennen.

Hoe ga je te werk om je route te plannen?

Voor de routeplanner werken we samen met onze partner Komoot, het grootste outdoor-platform van België en Nederland. Om gebruik te maken van onze routeplanner op Komoot, moet je enkel een gratis account aanmaken. Op onze routeplanner krijg je een duidelijk overzicht van de etappes en de bijhorende hoogtepunten. Met een simpele klik zie je alle aanwezige faciliteiten op de route: van drinkwatervoorzieningen en schuilhutten over toiletten en bushaltes tot alle vormen van horeca.

Er zijn drie manieren om je route te plannen:

  • Je kiest voor de bestaande basisroute, onderverdeelt in vijf etappes

Je kan de GPX van de volledige route downloaden of je kiest voor een GPX per etappe.

  • Je wil de basisroutes nog aanpassen naar jouw wens

Kies de etappe die je wil aanpassen uit de vijf basisroutes in de routeplanner hieronder. Kies voor "een kopie bewerken" en "in planner openen". Je bewaart dan jouw eigen versie van onze basisroute in jouw persoonlijke planner. Je kan de route aanpassen naar eigen wens:

• Je kan de route omkeren om in de andere richting te wandelen. (volgorde omkeren)
• Je kan de route eenvoudig verlengen of verkorten indien je op een andere plek wil starten/eindigen. (sleep A(begin) of B(einde) naar het punt van jouw keuze)
• Je kan een logies toevoegen aan de route zodat jouw persoonlijke route vertrekt of aankomt bij het door jouw geboekte logies. (sleep A(begin) of B(einde) naar het punt van jouw keuze)
• Je kan ook een stuk van de route afsnijden. Let dan wel op dat je niet meer de bewegwijzerde route volgt. (pas de waypoint onderweg aan om een route af te snijden)
• Klik op de "+" om een waypoint toe voegen. Je ziet dan een lijst van logies, restaurants, toiletten, drinkwaterplekken, bezienswaardigheden, parkeerplekken, busstops, schuilplekken, ... in de buurt van de National Park Trail. Die kan je naar wens toevoegen.

Voeg zoveel punten toe als je wil, en pas de afstand en richting aan naar eigen wens. Eens je jouw persoonlijke route hebt gemaakt, kan je het overzicht printen of de gpx downloaden. Je kan de gpx inladen in je wandelgps (bv Garmin) of je eigen wandelapp op je smartphone. Als je de route/gpx naar je Komoot-app stuurt zit er standaard spraaknavigatie op. 

  • Je laat de routeplanner jouw meerdaase tour plannen (enkel met Premium-account)

Kies het aantal dagen dat je wil doen over de 110 km, en de routeplanner bepaalt jouw ideale route. Voeg een accommodatie toe, en je reisschema is klaar:

• Klik hieronder bij de routeplanner op "Bekijk volledige collectie op Komoot"
• Klik bij de eerste route (110km) op "aanpassen"
• Importeer de route/tour als een meerdaagse trip
• Kies het aantal dagen en voeg accommodatie toe

Meer hulp bij de routeplanner.

OPMERKING:
Om van de volledige functionaliteit van de Komoot-routeplanner te kunnen genieten, heb je een "regiocode" nodig. Met deze code kan je de regio "Limburg/Antwerpen/Brabant" ontgrendelen. Om jouw route te plannen in het Nationaal Park Hoge Kempen geven wij jou i.s.m. Komoot deze regiocode ter waarde van € 8,99 helemaal GRATIS. Klik op onderstaande link om jouw unieke gratis code aan te vragen. Je kan de code verzilveren op www.komoot.com/g

Routeplanner

Andere platformen

Uiteraard kan je onze National Park Trail ook op andere platformen/websites vinden, zo kan ieder op zijn favoriete app/website de National Park Trail voorbereiden.

 

Foto: Rudi van Beek