Kattevennen

Kattevennen is de poort van de MACROKOSMOS met de Cosmodrome als markantste oriëntatiepunt. Naast sterrenkijken kan je hier ook wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, minigolfen en ravotten op de speeltuin.

Wat te doen

Kattevennen, je ticket voor een ruimtereis!

Kattevennen-Cosmodrome trekt de kaart van ‘cosmic adventure’. De Cosmodrome, het paradepaardje van Kattevennen, doet er alles aan om wetenschap en astronomie voor iedereen toegankelijk te maken.

1 ticket = 3 belevingen

Voor je ticket voor een ruimtereis krijg je 3 belevingen. In expo ‘De oerknal’, de nieuwe permanente expo,  ga je 13,8 miljard jaar terug in de tijd, naar het absolute begin van de kosmos. Toen bestond het begrip ‘tijd’ niet eens. Stap voor stap maak je een reis door de evolutie, van de oerknal tot nu. Onderweg wacht er een bijzondere filmbeleving.  In de 360° show maak je kennis met de bijzondere ontwikkeling van onze planeet. Na elke show neemt de astroranger van de Cosmodrome je mee op ruimteavontuur langs de sterrenhemel van de avond.
Een bezoek aan de vernieuwde sterrenwacht sluit de belevingstour af. Op het 360° automatische draaiplatform kan je bij helder weer de zon waarnemen.

Tip! Elke zaterdagavond om 20u (van oktokber t.e.m. maart) kan je naar de sterrenhemel komen kijken. Deze activiteit gaat enkel door bij helder weer. (€ 3 per persoon)

Minigolf

Jong en oud kan zich sportief ontspannen door een balletje te slaan op het minigolfterrein (18 banen).

Speeltuin 'de Speelplaneet'

Aan het bezoekersonthaal kan je een terrasje meepikken terwijl de kinderen ravotten in de spannende speeltuin.

 
Paardrijden

Kattevennen is de ideale startplek voor ruiters en menners, met een aangepaste parking en een manege met ruiterclub. Van hieruit kan je een dagtocht doen via het ruiterroutenetwerk. Elke zondag in juli en augustus en de eerste 2 zondagen van september kunnen er ponyritten gemaakt worden aan eetcafé Kattevenia.

Heempark op wandelafstand

Kuier in het Heempark door de verschillende heemtuinen. De speeltuin en neerhofdieren plezieren de kinderen.
T: +32 (0)89 65 46 15, , www.heempark.be

 

Horeca

Wandelaanbod

wandelen in Kattevennen

Het wandelgebied Kattevennen telt 6 wandellussen. Vier hiervan starten aan de Toegangspoort. De andere lussen zijn bereikbaar vanaf instapplaatsen in de buurt.

In het kort:

  • dennenbossen
  • holle weg
  • beekvalleien
Stenenpad

Op het Stenenpad liggen een 30-tal stenen die je zicht geven op meer dan 500 miljoen jaar aardgeschiedenis. Je vindt het Stenenpad vlak aan het bezoekersonthaal waar je een gratis brochure kan afhalen.

Planetenpad

Volg het 1.4 km lange Planetenpad waarbij je kennis maakt met de 8 planeten van ons zonnestelsel dat 4 miljard keer kleiner voorgesteld dan de werkelijkheid.

Stokkenmanroute

Deze route van 4,2km neemt je mee in het verhaal over de mysterieuze Stokkenmannen in het bos. Via een app, spelboekje of verhaalboekje krijg je alle informatie over deze bijzondere wezens. De route start en eindigt bij het bezoekersonthaal waar ook de app en boekjes verkrijgbaar zijn voor 5 euro. Meer informatie: Stokkenmanroute.

Liever met een Ranger op ontdekking? Klik hier.

Fietsverhuur

Verhuren kan van Pasen tot september, tijdens de openingsuren van het bezoekersonthaal. Info en reservaties via www.fietsparadijslimburg.be, fietsen moeten altijd online gereserveerd worden.

Toegangspoort Kattevennen ligt aan knooppunt 30. 

Praktische info

Openingsuren bezoekersonthaal
  • Het hele jaar open van maandag tot vrijdag: van 9u tot 17u en op zondag van 13u tot 17u.
  • Van 1/04 tot 31/10:  ook open op zaterdag van 13u - 17u.
Cosmodrome

Raadpleeg steeds de website voor het filmaanbod en vertoningsuren

Ticketprijzen:

  • volwassene: €9
  • kind (5-12jr): €7,5
  • gezinsticket (2 volw. + max 3 kind.): €25
Contact

Toegangspoort Kattevennen
Planetariumweg 19, 3600 Genk
T:+32(0)89 65 55 55, 


Bereikbaarheid

Kattevennen heeft sinds 2022 een nieuwe entree en nieuwe parking.  Het nieuwe parkeerterrein voorziet in 150 parkeerplaatsen en plaats voor 12 mobilhomes, een verdubbeling van de parkeercapaciteit versus vroeger. Bereid je bezoek voor via Kattevennen.be.

Openbaar vervoer

Toegangspoort Kattevennen is de enige poort van het Nationaal Park die makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Je neemt de trein tot Station Genk. Van daaruit heb je een wandelverbinding doorheen het pittoreske Molenvijverpark en het Heempark naar Kattevennen. Je kan ook met de bus of fiets verder.