Steun het Nationaal Park

Het Nationaal Park Hoge Kempen is één van de mooiste natuurgebieden van ons land. Met onze 12 000 ha aan gevarieerde natuur vindt iedereen wel zijn gading, of je nu fietser, wandelaar, ruiter, of mountainbiker bent. Ook voor kinderen is dit de uitgelezen plek om te ravotten en om iets op te steken van de natuur. En net voor die kinderen willen we deze natuurpracht voor altijd beschermen. 

Om de natuur te beschermen, én om jouw ervaring in het Nationaal Park optimaal te houden, kunnen we alle (financiële) hulp gebruiken! Je kan ons steunen door een bijdrage te doen aan het Nationaal Park Fonds. Elke bijdrage telt, ook de kleine. Je kan zelf kiezen wat we met jouw bijdrage moeten doen. Een extra bankje? Een wandelroute verbeteren? Bomen planten? Zwaluwtillen plaatsen? ...

Klik op onderstaande knop, bepaal hoeveel je wil bijdragen, en geef aan waarvoor we jouw bijdrage moeten inzetten.

De natuur en onze klein(kleinklein)kinderen zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Enkele inspirerende voorbeelden van steunacties

Jouw eigen bank in het Nationaal Park.

Twee vliegen in één klap heet dat dan: Het goede doel steunen, én je eigen bank in het Nationaal Park Hoge Kempen. Wie wil dat niet?

Het Nationaal Park is er ook voor jou en jouw bedrijf/organisatie, en dat kan je zelfs heel persoonlijk maken door een bankje te sponsoren in jouw favoriete gebied. Hoe werkt het?

Zodra we jouw bericht ontvangen hebben, gaan we aan de slag om jouw bank te maken en plaatsen. Jouw boodschap wordt gebracht via een QR-code die we op de bank monteren. Zo kan je de boodschap nog aanpassen in een latere fase.
We houden je via mail op de hoogte, en uiteraard laten we weten wanneer de bank er staat, zodat jij de eerste bent die er een selfie kan nemen. 


Deze natuurliefhebbers gingen je voor, en hebben hun eigen bankje te midden van de prachtige natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen

Suzanne Maes

Suzanne verzamelde voor haar verjaardag 500 euro bij vrienden en familie. Daarmee sponsorde ze een bankje in de buurt van het National Park Visitor Center waar ze vrijwilligerswerk doet. Suzanne koos voor onderstaande tekst:

Hier zijn we dan: jij, ik, wij. Voor de eerste, de vijfde, de zevende keer....

 

Steun de huiszwaluwen aan schachtbok Eisden

In de westelijke schachtbok van Eisden starten in 2024 de bouwwerken om dit gebouw om te vormen tot nieuw Visitor Center van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dat werkt mogelijks verstorend voor de kolonie huiszwaluwen die hier al jarenlang nestelt. De deelnemers van de Nationaal Park Run & Walk zorgden voor het nodige budget om zwaluwtillen te plaatsen. Er zijn twee tillen geplaatst met plaats voor 24 nesten. 

Nu is het nog rustig op de site aan de schachtbok in Eisden, maar binnenkort starten de werken om in de schachtbok o.a. het nieuwe bezoekersonthaal voor het Nationaal Park Hoge Kempen te bouwen. Dit wordt zorgvuldig gedaan om de natuur zo weinig mogelijk te verstoren, maar voor de huiszwaluwen die nesten hebben in de schachtbok kan er verstoring zijn. Het concept van de bouw is dat er binnen de structuur ruimtes gecreëerd worden. Heel wat locaties in het gebouw blijven open zoals de trap en de terrassen waardoor een aantal nesten gevrijwaard blijven en de zwaluwen kunnen blijven aanvliegen. Doordat de nestgelegenheid daalt, worden er rondom het gebouw 2 zwaluwtillen geplaatst, goed voor 24 extra nesten. 

De huiszwaluwen huizen graag samen en hebben een behoorlijke kolonie in de schachtbok. De zwaluwen zien de schachtbok als een alternatief voor rotspartijen. De huiszwaluw is een langeafstandstrekker. Ze vertrekken na de zomer om in Afrika te overwinteren en komen vanaf half april terug. Ze gebruiken bij voorkeur dezelfde nesten. Ruben Beerens (medewerker Natuur, Regionaal Landschap Kempen en Maasland): “Het zou zonde zijn om deze vogels te zien vertrekken bij de herinrichting van de schachtbok. Ze horen hier thuis en vinden al jaren de weg naar hun nesten. Ze staan onder druk omdat het moeilijker en moeilijker wordt om geschikte nestplaatsen en voldoende voedsel te vinden.  We gaan extra geld inzamelen zodat er meer zwaluwtillen geplaatst of alternatieve nestgelegenheid geboden kan worden. We hopen dat de bezoekers zo gecharmeerd zijn door de zwaluwen dat ze graag een duit in het zakje steken.” 

Voor de financiering van deze 2 tillen werkt het Nationaal Park samen met de organisator van (top)sportevents Golazo. Golazo organiseerde in 2022 een succesvolle Nationaal Park Run & Walk. Een deeltje van het inschrijfgeld per deelnemer en vrije bijdrages van deelnemers zorgden voor het nodige budget. “De voorbije 2 jaar hebben lopers en wandelaars uit gans het land het Nationaal Park leren kennen dankzij het evenement. De positieve reacties over het gebied zijn overweldigend. We zijn blij dat we via dit project samen met onze deelnemers iets kunnen terugdoen.”, zegt Greg Broekmans van Golazo Sports. 

Om nog extra nestgelegenheid voor zwaluwen te voorzien, organiseert het Nationaal Park Hoge Kempen een crowdfunding. Wandelaars in Terhills kunnen via een QR-code op het infobord makkelijk een bedrag naar keuze doneren. Zo helpen bezoekers mee om de zwaluwen blijvend welkom te heten na hun tocht uit Afrika en een nieuwe thuis voor hun jongen te bezorgen.