
Genieten met je aangelijnde hond, kan op de meeste plekken in het Nationaal Park. Meer nog, we hebben zelfs enkele plekken gecreeërd waar je hond los kan lopen. In 8 hondenlosloopzones mag de leiband af en krijgt je hond de vrije loop.Het zijn omheinde zones die bij de bewegwijzerde wandellussen liggen, lekker makkelijk.
Hieronder zie je een opsomming en een overzichtelijk kaartje waar je hond mag loslopen. Daarnaast zijn er 2 rode zones waar ook aangelijnde niet zijn toegelaten omwille van de runderen en paarden. En uiteraard mag je hond ook niet onze waterplassen zwemmen om geen fauna en flora te beschadigen. Bedankt voor uw begrip.
WAAR WEL?
*Wandelgebied Mechelse Heide
• Toegangspoort Mechelse Heide/Salamander >> groene wandellus (3,5 km), blauwe wandellus (5,3 km) rode wandellus (7,2 km) >> tussen wandelwissel 41 en 42
• Toegangspoort Mechelse Heide/Ven onder de berg >> groene wandellus (3,5 km), blauwe wandellus (5,3 km) rode wandellus (7,2 km) >> tussen wandelwissel 45 en 46
• Instapplaats Kikbeek >> tussen wandelwissel 52 en 53 (aan de parking, geen wandellus)
*Wandelgebied Pietersheim
• Instapplaats La Butte aux Bois >> groene wandellus 4,3 km >> tussen wandelwissel 63 en 64
*Wandelgebied Bergerven
• Instapplaats Kapel van de weerstand, Brugstraat z.n. 3650 Dilsen-Stokkem >> groene wandellus (2,7 km), blauwe wandellus (7 km), oranje wandellus (9,8 km), gele wandellus (4,7 km) >> aan de parking
*Wandelgebied Oudsberg
• Instapplaats Duinengordel (begraafplaats Opglabbeek)>> groene wandellus (4,2 km) >> tussen wandelwissel 195-196
• Instapplaats Commanderij >> blauwe wandellus (4,1 km), gele wandellus (10,5 km), rode wandellus (14 km) >> tussen wandelwissel 202 en 203
*Wandelgebied Donderslag
• Instapplaats Donderslagweg, 3670 Oudsbergen >> groene wandellus (5,1 km) – blauwe wandellus (8,5 km) – rode wandellus (14 km) >> tussen wandelwissel 224 en 225
De hondenlosloopzones staan ook aangeduid op de wandelkaarten van de wandelgebieden Mechelse Heide en Pietersheim.
WAAR NIET?
Een aantal gebieden worden begraasd door paarden en runderen. Hier zijn geen honden toegelaten, ook niet aangelijnd! (rode zones op de kaart)
• Mechelse Heide >> Instapplaats Camping Kikmolen: groene en blauwe wandeling
• Wandelgebied Bergerven >> instapplaats Ketelstraat en Kapel van de weerstand : tussen wandelwissel 158 en 164 (Ruige laarzenpad)
Ondertussen weet iedereen dat in het Nationaal Park honden steeds aangelijnd moeten zijn, toch zie je heel af en toe nog wandelaars met een loslopende hond. Twijfel niet om deze mensen aan te spreken, soms is het onbewust of een vergetelheid, en zo wordt een boete van 80€ voorkomen, én help je de natuur een handje.
Drie redenen om je hond steeds aan de leiband te hebben:
- Om de natuur te beschermen: Elk jaar sterven verschillende (zeldzame) dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond. De natuur is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten… en ook reekalfjes. Die liggen tijdens hun eerste levensdagen stil in het gras of tussen bladeren en struiken in het bos. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen hen dan in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren angstig, waardoor een ouderdier niet (tijdig) terugkeert naar het jonge dier.
Het Nationaal Park is er in de eerste plaats om de natuur te beschermen, en op de tweede plaats als recreatief gebied voor de mens. Als loslopende honden teveel schade aanbrengen, zullen de plekken waar mens en hond toegelaten worden, drastisch beperkt worden. Help dus mee en voorkom loslopende honden, zodat we met z'n allen van de natuurpracht kunnen blijven genieten.
- Uit respect voor andere bezoekers: Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal niet als ze besprongen of aangeraakt worden door een (natte of vuile) hond. Voor kinderen is een vreemde hond vaak best beangstigend. Ook wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet op prijs als een loslopende hond hen ongevraagd benadert of achtervolgt. Draag dus mee zorg voor het welzijn van alle natuurbezoekers door je hond aan de leiband te houden. Elk jaar worden er meerdere bijtincidenten bij joggers en wandelaars gemeld door loslopende honden die onvoorspelbaar reageerden.
-
Om je hond te beschermen: Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Niet alleen andere honden, maar ook everzwijnen of opgeschrikte paarden kunnen je trouwe viervoeter verwonden. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen zijn gevaarlijk als je hond te ver weg loopt. Een ongeluk is snel gebeurd. Bovendien zijn loslopende honden die lustig de natuur in trekken vatbaarder voor ziekten en vreemde beestjes, zoals teken.
De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel baasje als hond in een optimale conditie. Honden zijn van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband. Staf Coppens vertelt je hieronder in geuren en kleuren waarom! Klik op de afbeelding om het korte filmpje te zien. #hondenaandeleiband