Station As

Ben je geen stapper maar een trapper? Station As is het ideale vertrekpunt voor een fietstochtje in en om het Nationaal Park! Maar ook hier is het mijnverleden niet ver weg: de 31m hoge uitkijktoren is een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de eerst steenkool in Limburg ontdekte te As.

Wat te doen?

OPGELET: werken aan Station As. De stationssite is deels afgesloten wegens herinrichting van deze site. De parking en startplek voor je wandeling of fietstocht blijft uiteraard bereikbaar. Het achterste gedeelte met de uitkijktoren is ook toegankelijk als je langs de voorkant van het stationsgebouw loopt. Voor mensen die foto's willen maken, zijn er nog enkele treinen beschikbaar.

 

Jarenlang speelde Station As een centrale rol in de steenkoolontginning in deze streek, want van hieruit vertrokken de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag. Nu vind je in een gerestaureerde trein het smalste bezoekersonthaal van het Nationaal Park.

Even verder op de site vind je een 31 meter hoge uitkijktoren, een replica van de boortoren waarmee André Dumont de eerste steenkool in Limburg ontdekte. Zo heb je een weids zicht over de stationsite en het omliggende Nationaal Park.

Het voormalige stationnetje van As is nu een gezellig café-restaurant waar je de sfeer van weleer nog steeds kan opsnuiven. Het perron doet dienst als terras.

Via het 1300 m lange smalspoortraject kan je van op een miniatuurtrein genieten van een rondrit doorheen het Driebankenbos en langs de uitkijktoren van het Nationaal Park Hoge Kempen. Leuk voor kinderen én hun ouders!

Voor dienstregeling: www.stationas.be 

Fietsverhuur

Station As is de ideale startplek voor een fietstocht doorheen het Nationaal Park en is gelegen aan knooppunt 41. 

Fietsen huren kan van april tot en met september, tijdens de openingsuren van het bezoekersonthaal. Info en reservaties via www.fietsparadijslimburg.be, fietsen moeten altijd online gereserveerd worden.

Horeca

Wandelaanbod

Ook wandelaars vinden een ruim aanbod aan Station As. Het wandelgebied telt 10 wandellussen waarvan er 3 starten aan de toegangspoort. De andere lussen zijn bereikbaar vanaf instapplaatsen in de buurt.

In het kort:

  • dennenbossen
  • geologische wand
  • ven
  • beekvallei
  • steile hellingen

Liever met een Ranger op ontdekking? Klik hier.

Praktische info

Openingsuren bezoekersonthaal:

Elke dag van 10u -12u en 13u - 16u. Gesloten op feestdagen.

Bereikbaarheid

Dichtsbijzijnde bushalte: As Station (Bus 9 of 11 vanaf Genk Station)

Dichtstbijzijnde parking:

  • Parkeerplaats Station As (Stationsstraat 124, 3665 As)
  • Parking vrijetijdscampus As (Schuttenbergstraat 2, 3665 As)
Contact:

Stationsstraat 124, 3665 As
T: +32 89 39 10 86 - E: 
www.stationas.be