Pietersheim

Duik in het verleden op het voormalige prinselijke landgoed Pietersheim (76 ha!) met als blikvanger de 12e-eeuwse Waterburcht.  In het bezoekersonthaal kom je alles te weten over de roemrijke geschiedenis van het domein. Voor de kleintjes is het dolle pret op de kinderboerderij met speeltuin.

Waterburcht Pietersheim

Snuif het historische verleden op van de middeleeuwse Waterburcht.
Via de zwevende loopbrug reis je terug in de tijd van ridders en jonkvrouwen. Bovendien word je bij het betreden van de binnenplaats getrakteerd op het prachtige groene uitzicht dat domein Pietersheim biedt. 

Bezoeken

Bezoek de waterburcht individueel of in groep. Het zwevende looppad maakt deze ruïne ook toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over de geschiedenis van de ridders en jonkvrouwen die er vroeger woonden. Jonge bezoekers leven zich uit via diverse interactieve spelen. Sluit jouw bezoek af in de shop waar zowel kinderen als volwassen hun eigen souvenir in de wacht slepen. Wat dacht je van een eigen ridderhelm of zwaard? ook de strip van "Jan van Pietersheim is zeker en vast een blijvende herinnering aan jouw bezoek. 

Opgelet! De Waterburcht is vanaf de herfstvakantie tot de paasvakantie enkel toegankelijk met een gids. Buiten deze periode kan je de Waterburcht vrij bezoeken tijdens de openingsuren.

Groepsbezoeken

Wil je jouw bezoek aan de waterburcht een extra historische touch geven? Volg dan een rondleiding met een gids. Hij of zij vertelt je met veel plezier de wonderlijke verhalen van deze adellijke site. We delen de groepen in tot maximaal 25 personen per gids. Voor grotere groepen zetten we meerdere gidsen tegelijk in. Ook anderstaligen zijn welkom. De rondleiding valt eveneens in het Frans, Duits en Engels te volgen. 

Een rondleiding is op ieder moment van de dag, op iedere dag van de week mogelijk. Je dient wel tijdig te reserveren. Gemiddeld duurt een rondleiding 1.30u, maar kan ook ingekort worden. 

Jouw groepsbezoek reserveren kan via +32 89 712 120 of visit@lanaken.be.

Praktisch 

Prijs: 

Toegang tot de Waterburcht is gratis. 
Rondleiding is € 60 voor de gids.

Parkeren: 

Je kan gemakkelijk parkeren op de bezoekersparking op slechts 5 minuten wandelen van de Waterburcht.

Kinderboerderij

Al meer dan 25 jaar is de kinderboerderij één van de leukste dagattracties in Belgisch Limburg. Het biedt een combinatie van educatieve en recreatieve mogelijkheden voor zowel jong als oud.

Boerderijdieren

Gezellig kuieren tussen de vele boerderijdieren … een belevenis voor elk kind. In de ontmoetingsweide maak je van dichtbij kennis met enkele van onze viervoetige bewoners. Verder vind je op de kinderboerderij ook paarden, varkens, ezels, kippen, konijnen, herten, eenden, gazen en koeien.

Het Huis van Lotte & Giel

Vergeet geen bezoek te brengen aan het Huis van Lotte & Giel, een kleinveestal voor konijnen en pluimvee. Je kan er verschillende rassen bewonderen terwijl diverse infopanelen en interactieve spelen meer duiding geven.

Voeding en verzorging

Veel bezoekers van de kinderboerderij bezoekers brengen met goede bedoelingen oud brood of keukentafelrestjes mee om aan de dieren te voederen. Alleen zijn de boerderijdieren hier echter niet bij gebaat. 

Verkeerd voedsel 

Vaak zit hier voedsel bij dat niet geschikt is voor ze zoals: koekjes, crackers, (beschimmeld) brood, ... Hier kunnen ze flink ziek van worden. Daarnaast kan het zorgen voor vervelende gedragsveranderingen. Bovendien trekt al dat extra eten ongewenste gasten aan zoals ongedierte.

Allemaal een eigen dieet

Alle dieren op de kinderboerderij volgen een aangepast dieet dat precies is afgestemd op wat het dier nodig heeft. Ook op het vlak van porties zorgen we dat ze met mate eten. Dit zorgt ervoor dat wij hun gezondheid perfect kunnen opvolgen en voorkomen dat ze ziek worden. Want dikke dieren zijn geen gezonde dieren. Bovendien is het wettelijk verboden om ze te voeren met keukenafval omdat het ziektes in de hand kan werken. 

Wat mag wel?

Geniet van hun aanwezigheid, neem samen met hen een leuke selfie. Maar laat het verzorgen aan ons over. 

Dierenarts 

Het welzijn van onze dieren staat voorop, dus omringen we de kinderboerderijbewoners met de best mogelijke zorg. 

Alle dieren - van groot tot klein - staan onder toezicht van Daniel Steffens. Hij onderzoekt en behandelt de dieren preventief om de drie maanden. Is er een dier in de tussentijd ziek of stellen we een probleem vast, komt de dierenarts zo snel mogelijk om de juiste zorgen zo snel mogelijk toe te dienen. 

Merk jij tijdens jouw bezoek een probleem bij een dier? Of heb je een vraag? Spreek dan één van onze medewerkers aan of mail ons via 

Horeca

 • Café-restaurant Hoeve Pietersheim (aan de speeltuin).
  www.traiteurjaco.be - T: +32 89 72 14 61
 • Groepsverblijf: groepen van 20 tot 68 personen logeren voordelig in het verblijfcentrum met zelfkook-formule of volpension. 
  T: +32 89 71 21 20 - E: 
 • Kasteel Pietersheim
  www.pietersheim.com - T: +32 89 217 207

Fietsverhuur

Info en reservatie T: +32 89 71 21 20 (tijdens kantooruren).

Domein Pietersheim ligt tussen knooppunt 131 en 140.

Wandelaanbod

Het wandelgebied Pietersheim telt 8 bewegwijzerde wandellussen. Vier hiervan starten aan de Toegangspoort (Waterburcht). De andere lussen zijn bereikbaar vanaf instapplaatsen in de buurt.

In het kort:

 • beukendreven
 • Waterburcht
 • gagel
 • beekvalleien
 • steile hellingen
 • natte heide 

Liever met een Ranger op ontdekking? Klik hier.

Praktische info

Waterburcht
 • December en januari: gesloten 
 • Vanaf februari - paasvakantie > Weekenden: 12u - 16u
 • Vanaf paasvakantie - mei > Weekenden: 13u - 17u
 • Vanaf mei t.e.m augustus > Dagelijks: 13u - 17u
 • Vanaf september - november > Weekenden: 13u - 17u
 • November > weekenden: 12u - 16u

     www.visitlanaken.be/waterburcht

Kinderboerderij en speeltuin
Locatie
 • Parking Waterburcht: Waterstraat, 3620 Lanaken 
 • Parking kinderboerderij: Neerharenweg 12, 3620 Lanaken 
 • Dichtstbijzijnde bushalte: Lanaken Wijngaardstraat

 

Huis Lotte en Giel

Speeltuin