Rolstoeltrekkers (Swiss-Trac)

Ben je een rolstoelgebruiker, en wil je toch graag het Nationaal Park Hoge Kempen op een avontuurlijke manier ontdekken? Dan kan je bij ons een rolstoeltrekker in combinatie met off-road rolstoel huren om de mooie natuur te verkennen.

Een rolstoeltrekker is een apparaat dat je vooraan aan een rolstoel koppelt, en dat de rolstoel over moeilijk toegankelijke paden trekt. Zo kan je als rolstoelgebruiker zonder al te veel moeite oneffen paden en zelfs steile klimmen trotseren. Een video van onze Nationaal Park Ranger Wannes (ook rolstoelgebruiker) kan je op onze Facebookpagina bekijken.

Wij bieden 2 rolstoeltrekkers te huur aan in het National Park Visitor Center. Ranger Wannes heeft voor jou alvast de beste routes geselecteerd om met deze rolstoeltrekkers te verkennen. De huur van een rolstoeltrekker is inclusief begeleiding van een Nationaal Park Ranger. De Ranger helpt je bij de opstart, en zal je vergezellen op de route. Uiteraard zal de Ranger je bijstaan bij moeilijkheden, maar daarnaast zal hij/zij je ook verblijden met leuke info en weetjes uit het Nationaal Park Hoge Kempen.  

Routes

Op dit moment bieden we twee begeleide rolstoelroutes aan in het deelgebied Terhills: 

 • Een korte tour van 2uur die je naar de top van de panoramaterril brengt en weer terug. Geniet van het mooiste uitzicht van Vlaanderen!
 • Een lange tour van 4 uur leidt je eerst naar de panoramaterril en vervolgens rond de tweelingterril en de grote plas terug naar het National Park Visitor Center. 

Na de zomer worden hier ook nog routes in het deelgebied Mechelse Heide aan toegevoegd. 

Voor wie?

Deze rolstoeltrekkers zijn een bruikbaar hulpmiddel voor actieve rolstoelgebruikers: dat wil zeggen mensen die zélf de Swiss-Trac kunnen besturen. Dit veronderstelt een minimum aan rompstabiliteit, voldoende kracht in handen en schouders* en voldoende cognitieve vermogens om risico/gevaar in te schatten.  
Je moet als rolstoelgebruiker ook in staat zijn om – al dan niet met hulp van een begeleider – een transfer te maken naar de bijhorende ”off road” rolstoel die aan de Swiss-Trac gekoppeld wordt. Gebruik maken van de rolstoeltrekker en je eigen rolstoel kan helaas niet. 

* onder voldoende kracht wordt bedoeld dat de gebruiker een manuele rolstoel op eigen kracht moet kunnen voortbewegen in het verkeer 

Hoe werkt het?

Via onderstaand reserveringsformulier kan je een rolstoeltrekker reserveren:

 • Kies een datum.
 • Kies een tijdsduur - Hoe lang wil je op pad? Korte tour van 2 uur of een langere tour van 4 uur.
 • Kies een starttijdstip (tussen 10u en 12u30 of 14u30u, afhankelijk van de route die je kiest). 
 • Kies het aantal rolstoeltrekkers dat je wil reserveren (max. 2).
 • Vul je gegevens in, en bevestig het starttijdstip.
 • Bevestig en dan is je reservering is voltooid
 • Om uw reservering helemaal definitief te maken, moet je ook de betaling voldoen.

Zodra de reservering en betaling voldaan zijn, maken we de rolstoeltrekker alvast klaar voor jou, en zoeken we een Ranger die mee met jou op pad gaat. In het uitzonderlijke geval dat er geen ranger beschikbaar is op het gewenste moment, zullen we je contacteren. Anders mag je ervan uit gaan dat alles in orde is, en verwachten je op het afgesproken moment.

Noot: Omdat we een passende begeleider moeten zoeken voor jouw gewenste moment, vragen we een reserveringstijd van 3 weken. Wens je dus, bijvoorbeeld, op 1 augustus een rolstoeltrekker te reserveren, moet je die ten laatste op 11 juli reserveren. 

Hoeveel kost het?

We verhuren de rolstoeltrekker aan democratische prijzen.

De huur van een rolstoeltrekker met bijhorende rolstoel en de begeleiding door Ranger kost €20. 

Voor inwoners van Maasmechelen bedraagt de kostprijs €10. Gelieve bij de ophaling van de rolstoeltrekker(s) een bewijs van woonplaats voor te leggen. 

Op de dag van reservering?

 • Startplek is het Nationaal Park Visitor Center, Zetellaan in Maasmechelen.
 • Rijd naar deze parking, waar de mindervalideparkings op slechts 100m van het bezoekerscentrum liggen.
 • Meld je aan in het bezoekerscentrum op gereserveerde tijdstip.
 • De medewerker van het bezoekerscentrum en/of de Ranger zal je ontvangen.
 • De Ranger zal je de werking van de rolstoeltrekker toelichten.
 • Als borg voor de huur volstaat je identiteitskaart (geen geldbedrag).
 • Na de uitgebreide toelichting vertrek je op pad met de Ranger voor jouw tocht van 2 of 4 uur (voorbereidingstijd niet inbegrepen) door het Nationaal Park Hoge Kempen.
 • De rolstoeltrekker moet vóór 17u teruggebracht worden.
 • Geniet na met een lekker biertje of koffie in ons bezoekerscentrum.

Voorbeeld:
Als je de rolstoeltrekker voor 2 uur reserveert, van 14u tot 16u, dan meld je je om 14u aan. Na een toelichting van ongeveer 30 minuten, ga je op pad. De eindtijd is dus altijd een half uur later, in dit geval 16u30.

 

Meer info

Op deze pagina licht Ranger Wannes het concept van de rolstoeltrekker helemaal toe.