Herfstvakantie 2021

De jaarlijkse herfstvakantie staat niet altijd bekend als de zonnigste periode, maar toch is er genoeg leuks te beleven voor kinderen en volwassenen. De natuur is in volle overgangs wat leidt tot kleurrijke bomen en herfstvruchten zoals kastanjes en paddestoelen. In het Nationaal Park Hoge Kempen kan je tijdens de herfstvakantie op allerlei manieren kennismaken met de natuur. Genoeg redenen om de Ipad even opzij te leggen, en de buitenlucht op te snuiven. 

Activiteiten

Tijdens de herfstvakantie kan je elke dag terecht in het Nationaal Park voor een leuke activiteit. Onze rangers (gidsen van het Nationaal Park) nemen je mee op een wandeling door de natuur, en vertellen je op een speelse manier allerlei leuke weetjes. Elke "ranger-activiteit" heeft een ander thema: een safari over de terrils, planten en dieren ontdekken op de hei, of de belevingswandeling van de Stokkemannroute in Kattevennen. Deelname kost 2€ voor een 2 uur. Inschrijven is wel verplicht.

Kijk voor een volledig overzicht op activiteitenkalender.

 

Tips

Naast onze georganiseerde activiteiten hebben we natuurlijk ook altijd onze vaste activiteiten. Hierbij enkele tips om je niet te vervelen in de herfstvakantie:

*Kinderboerderij + Kaboutpad + Waterburcht in één: Bij onze toegangspoort Pietersheim in Lanaken, kan ieder zijn gading vinden: Een mooie kinderboerderij met veestal (Huis van Lotte en Giel), een leuke speeltuin, het 3km lange Kabouterpad met natuurspelletjes, een heuse Waterburcht uit de Middeleeuwen waar je kan kennismaken met ridders en edellieden, en natuurlijk enkele korte en lange wandelingen door de kleurrijke herfstbossen van Pietersheimbos. De grote en mooie brasserie zorgt dat de mama's en papa's lekker rustig de kinderen in de gaten kunnen houden van achter hun warme chocomelk (of iets anders).

Praktische info
Waterburcht: Herfstvakantie: dagelijks open van 13u tot 17u                                      
Kinderboerderij en speeltuin: elke dag van 9u - 18u - toegang is gratis
Locatie
Parking Waterburcht: Waterstraat, 3620 Lanaken 
Parking kinderboerderij: Neerharenweg 12, 3620 Lanaken 
Dichtstbijzijnde bushalte: Lanaken Wijngaardstraat

 

*Cosmodrome: De Cosmodrome in Genk (Kattevennen) is een enorme bioscoop met een 360graden-scherm waar je op een speelse manier kan leren over planeten, dieren en bomen. De ideale slecht-weer-activiteit. Bekijk hier de agenda. 
Uiteraard kan je vanuit Kattevennen ook prachtige boswandelingen maken of korte routes doen zoals het Planetenpad of de populaire Stokkemanroute.

Praktische info
Maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 17u
Zaterdag en zondag van 12u tot 17u
Locatie
Kattevennen
Planetariumweg 18 - 19
3600 Genk, België
(gebruik bij GPS adres Kattevennen 5, 3600 Genk. Bij kruispunt ZOL sla de tegenovergestelde richting in om Kattevennen te bereiken)
Bekijk op Google Maps
 

*Lieteberg: De Lieteberg is onze toegangspoort vanuit Zutendaal. Ook in de Lieteberg kan je in de herfstvakantie terecht voor leuk vertier. Het insectenmuseum geeft je ongetwijfeld een nieuwe inkijk in de wereld van onze kleinste dieren. En ook het Blotevoetenpad is nog open tot zondag 7 november. Ook hier kan je terecht voor een (warm) drankje, en vertekken enkele leuke wandelroutes door het kleurrijke bos. 

Praktisch
Dagelijks van 9u tot 19u
Locatie
Stalkerweg, 3690 Zutendaal

*B'oscars: Never change a winning team. Ook tijdens deze vakantie kan je nog meedoen aan de B'oscars, het boeidende spel van het Nationaal Park Hoge Kempen. Ree Witherspoon en Arnold Schwarzenever dagen je uit om in de huid te kruipen van een voor het Nationaal Park erg belangrijk personage. Je kan zelfs prijs in de wacht slepen door met de IZI.TRAVELL-app en het speciale B’Oscar-boekje op pad te gaan.

 

Wandelen

De natuur toont zich weer van haar kleurrijkste kant. Geen betere plek om van de kleurenpracht te genieten dan het Nationaal Park Hoge Kempen. We geven alvast vijf tips mee voor een aangename herfstwandeling:

*De rode wandeling in Pietersheim. Deze wandeling vertrekt aan de Waterburcht van Pietersheim met zijn mooie dreef, en trekt oa. door het Pietersembos en langs de Asbeek.
--> Start: (gratis) Parking bij Pietersheim , Neerharen weg 12, 3620 Lanaken. Wandelinfobord aanwezig.
--> Volg de rode driehoek voor 11,4km
--> Toiletten en horeca bij de kinderboerderij 
--> Download GPS-track

*De blauwe wandeling in het Dilserbos. Een korte, stevige bosrijke wandeling die je laat kennismaken met het Kempens Plateau. 
--> Start: (gratis) Parking bij het Dilserbos , Sparrendal 58, 3650 Dilsen-Stokkem. Wandelinfobord aanwezig.
--> Volg de blauwe ruit voor 5,8km
--> Geen toiletten of horeca 
--> Download GPS-track

*De blauwe wandeling in Bergerven. Een middellange wandelroute met veel vergezichten maar ook langs de kleurrijke dreef aan de Zuid-Willemsvaart.
--> Start: (gratis) Parking bij de Kapel van de Weerstand, Brugstraat, 3650 Dilsen-Stokkem.  Wandelinfobord aanwezig.
--> Volg de blauwe ruit voor 7km
--> Geen toiletten of horeca 
--> Download GPS-track

*De oranje wandeling in Lieteberg. Deze wandeling brengt je door bos- en landbouwgebied. Onderweg passeer je ook aan de Bezoensberg waar je nog kan genieten van een klein heiderelict.
--> Start: (gratis) Parking bij de Lieteberg, Stalkerweg z.n., 3690 Zutendaal.  Wandelinfobord aanwezig.
--> Volg de oranje bol voor 13km
--> Toiletten of horeca aanwezig in de Lieteberg
--> Download GPS-track

*De blauwe wandeling op de Oudsberg. Deze middellange wandeling leidt je doorheen het duinenlandschap van de 'Oudsberg' en de omringende bossen.
--> Start: (gratis) Parking bij Camping Zavelbos, Kruising Weg naar Opoeteren & Bergeindestraat, 3660 Opglabbeek.  Wandelinfobord aanwezig.
--> Volg de blauwe ruit voor 7,3km
--> Toiletten of horeca aanwezig Camping Zavelbos
--> Download GPS-track

Wandelroutes