Paarse Heide: Fotowedstrijd + wandel- & fietsroutes

Het is zomer, en dus steekt de paarse heide vanaf augustus weer de kop op. Wandelaars, fietsers en fotografen worden op hun wenken bediend met dit unieke natuurfenomeen. Op deze pagina vind je de 8 mooiste heidewandelingen in het Nationaal Park, inclusief onze gratis app. Uiteraard hebben we ook nog een steeds een gevarieerde fietsroute, met de bekende brug van "Fietsen door de heide". Voor de natuurfotografen hebben we weer onze jaarlijkse "paarse heide fotowedstijd" met een prijzenpot van wel 700€. Ga je liever niet alleen op pad, dan vind je op deze pagina ook onze rangeractiviteiten om in kleine groep, onder leiding van een Ranger, de paarse heide te ontdekken. 

Wandelroutes door de paarse heide

We selecteerden voor jou de 8 mooiste heide-wandelingen! Elke wandeling start bij een instapplaats (kleine parking + infobord) of een toegangspoort (grote parking + infobord + horeca + toiletten). 
Alle heidewandelingen vind je ook in de Komoot-wandelapp. Je krijgt van ons een digitale Komoot-wandelkaart t.w.v. 8,99€ gratis! Alle info over Komoot vind je hier

*Heiderbos - groene wandeling - 4km
Start: Instapplaats Heiderbos parking, kruising Kantonnale baan / Zevenhuizenstraat, 3665 As

*Thorpark - paarse wandeling - 6km
Start: Instapplaats Moorberg, overgang Weg naar Zwartberg/zandstraat, 3660 Opglabbeek

*Thorpark - gele wandeling - 16km
Start: Thorpak, André Dumontlaan 67, 3600 Hasselt

*Oudsberg - groene wandeling - 4km
Start: Oude Kerkstraat 72, 3660 Opglabbeek

*Mechelse Heide - gele wandeling - 5km
Start: Toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen

*Kikbeekbron - blauwe wandeling - 5km
Start: Instapplaats Camping Kikmolen, Kikmolenstraat 3, 3630 Maasmechelen

*Pietersheim (La Butte aux bois) - paarse wandeling - 12km
Start: Instapplaats La butte aux bois, Paalsteenweg 90, 3620 Lanaken

*Lieteberg - blauwe wandeling - 9km
Start:Toegangspoort Lieteberg, Stalkerweg z.n., 3690 Zutendaal

Fotowedstrijd

Paarse heide

In verschillende gebieden van het Nationaal Park Hoge Kempen kan je de paarse zee zien glooien. Voeg daarbij de zon die eindelijk van de partij is, en je krijgt fotogenieke plaatjes.

Maak jij dé ultieme foto van de paarse heide in het Nationaal Park? Deel dan jouw foto met ons, en win één van onze Nationaal Park Prijzen!

Hoe werkt het?

*Maak een foto van de paarse heide in het Nationaal Park Hoge Kempen. Hieronder vind je een kaart met de gebieden waar de heide bloeit.

*Gebruik #nationaalparkhogekempen en #paarseheide, en deel je foto op jouw Facebook en/of  jouw Instagram. Je kan ons taggen met @nationaalparkhogekempen. Opgelet: enkel in "stories" posten volstaat niet. Post jouw foto steeds ook in een bericht zodat we het altijd kunnen terugvinden.

*Volg/Like onze Instagrampagina en Facebookpagina om de mooiste foto’s te zien, én om te weten of je gewonnen hebt.

*De wedstrijd loopt tot 31 augustus. De jury van het Nationaal Park kiest de 15 beste foto's. En de bezoekers van het Nationaal Park kiezen daaruit de 5 beste foto’s op onze Facebookpagina en Instagrampagina. Tussen 1 en 18 september mag er gestemd worden. Op 18 september om 12u worden de winnaars bekend gemaakt. Onder de stemmers verloten we 2 x een Gold Relaxation arrangement bij Elaisa Wellness t.w.v. 130€!

Disclaimer: Alle foto's mogen door Nationaal Park ingezet worden als promotie, mits bronvermelding.


Stemmen
Vanaf 1 september kan iedereen voor zijn 5 favoriete foto's stemmen:

*Geef een like op jouw 5 favoriete heidefoto's uit de top 15 die wij op 1 september op onze Facebookpagina en Instagrampagina zetten.
*Indien je 5 foto's geliked hebt, én je volgt onze Facebook- en Instagrampagina, maak je kans op 2 x een Gold Relxation arrangement bij Elaisa Wellness t.w.v. 130€!

--> Op maandag 18 september 12u kijken we welke foto's de meeste likes hebben, en wie dus de 5 foto-winnaars worden. Daarnaast verloten we onder de stemmers een Elaisa arrangement voor 2 personen.
 

Wat valt er te winnen voor de fotografen:

*Plaats 5: -> Basis pakket t.w.v. 25€

*Plaats 4: -> Media pakket t.w.v. 35€

*Plaats 3: -> Nationaal Park pakket t.w.v. 105€

*Plaats 2: -> Limburg pakket t.w.v. 160€

*Plaats 1: VIP-pakket Nationaal Park Hoge Kempen t.w.v. 180€:

Daarenboven nemen we plaats 1 tot 3 op in onze lijst van betaalde foto-opdrachten. Wie weet mag jij volgende keer voor ons op pad om foto’s te nemen in het Nationaal Park, én word je er nog voor betaald ook. --> t.w.v. : Onbetaalbaar :-) 

De winnaars van 2023

Op 18 september 2023 hebben we alle stemmen geteld tot een top zes van de fotowedstrijd "Paarse Heide 2023".
Waarom een top 6? Winnaar André was ook vorig jaar de winnaar van deze wedstrijd, en heeft laten weten zijn prijzenpakket door te geven aan de 2e plaats. Zo schuiven alle prijzen een plaatsje op. Proficiat én dank aan André!

De winnaars worden door ons gecontacteerd

DE WINNAARS VAN DE FOTOWEDSTRIJD 2023:
1. André Stavridis photography met 891stemmen
2. Yvesellenfotografie met 696 stemmen: wint het VIP-pakket Nationaal Park Hoge Kempen t.w.v. 180€:
3. Ga eens wandelen met 663 stemmen: wint het Limburg pakket t.w.v. 160€
4. Jannike_smeets met 566 stemmen: wint het Nationaal Park pakket t.w.v. 105€
5. Britney.photography_ met 557 stemmen: wint het Media pakket t.w.v. 35€
6. Karendevries met 482 stemmen: wint het Basis pakket t.w.v. 25€

Uiteraard verloten we ook 2 x een Gold Relaxation Packackage van Elaisa Wellness onder alle stemmers. En onze onschuldige hand heeft gekozen voor @Sanne van der Maesen. Wederom een proficiat, en veel plezier.

Bekijk alle foto's op Facebook op Instragram

Fietsen

Uiteraard kan je de paarse heide ook per fiets ontdekken. Met als kers op de taart "Fietsen door de heide"

De houten brug en het traject "fietsen door de heide" bevinden zich tussen fietsknooppunten 550 en 551. Je kan dit traject fietsen vanuit onze toegangspoorten Lieteberg, Pietersheim, Terhills en Station As. Deze laatste is de ideale uitvalsbasis om het Nationaal Park per fiets te verkennen. Je hebt er de nodige faciliteiten zoals een grote parking, fietsrekken, en infoborden. Daarnaast bevindt zich in de oude treinwagons het infokantoor. Iets verderop kan je ook de 31 meter hoge uitkijktoren beklimmen. Na je fietstocht kan je terecht in het voormalige treinstation dat nu een horecazaak is. Een terrasje doen op de oude treinsporen zowaar.

Wij hebben alvast een inspiratieroute van 43 km uitgewerkt, die vertrekt en eindigt aan het Station As, en waarop je uiteraard "Fietsen door de heide" kan beleven. Je kan de route via Komoot bekijken, en downloaden. Je kan gratis registreren voor Komoot, en indien je nog geen regiokaart "Limburg" hebt, krijg je die van ons gratis (ter waarde van 8,99€). Meer info over Komoot vind je hier.

Routebeschrijving voor knooppuntenlijst: 41 > 565 > 535 > 534 > 29 > 567 > 69 > 505 > 533 > 532 > 62 > 252 > 550 > 551 > 565 > 41

Of nog beter: koop onze fietskaart met 242km aan fietsplezier in het Nationaal Park, waaronder 61 knooppunten en 3 themalussen. Inclusief "fietsen door de de heide". Voor de luttele prijs van 3€ heb je de fietskaart met achtergrondinfo in je brievenbus. Te koop via onze website.