Het verhaal van de Windelsteen

Gelegen op het grenspunt tussen As, Maasmechelen en Dilsen-Stokkem

Windelsteen © Bram Dupont

Hoog op het plateau, midden in de Mechelse Heide lag een grote steen. Een driehoekige kei, een kleine meter boven de grond. De steen gaf de grens aan tussen Mechelen-aan-de-Maas, As en Lanklaar. Hoeveel steen er onder de grond zat, is onduidelijk. Ook hoe hij er gekomen is, blijft voor altijd een geheim. Was hij er al of hebben mensen hem daar gelegd?

De Eisdenaren vertelden dat de steen ging bloeden als je er met een naald in stak. In andere dorpen vertelden de inwoners het verhaal van een vreemd opschrift op de steen. ‘Hieronder ligt een wonder’, stond erin gekrast. Toen enkele kerels de steen uitgroeven en hem omdraaiden, lazen ze: ‘wat ben ik blij, nu lig ik op een andere zij’.

Los van die verhalen was de Windelsteen vooral een belangrijk grenspunt op de heide. Het mag niet verbazen dat de inwoners de steen meer dan eens wentelden om de grens in hun voordeel te verschuiven. Dan konden de schapen weer verder grazen. Dat verklaart ook de naam Wendel- of Windelsteen.

Even mysterieus als zijn ontstaan, is het verhaal van zijn verdwijning en terugkeer. Vlak na de tweede wereldoorlog vonden devote inwoners van Niel-bij-As dat ze een Mariagrot moesten bouwen voor de goede afloop van de oorlog. Daarvoor zochten ze stenen in de omgeving. De fameuze Windelsteen paste perfect als sluitstuk voor de grot. Groot en degelijk!

Toen inwoners van Lanklaar vaststelden dat de steen verdwenen was, beschuldigden ze de Nielenaren van diefstal. Het gemeentebestuur van Lanklaar startte zelfs een gerechtelijke procedure om de steen terug te krijgen. De burgemeesters gingen ook persoonlijk de strijd aan, maar de steen kwam nooit terug. Integendeel! Niel-bij-As plaatste een grote stenen engel op de steen om de wacht te houden.

In 2023 werd in het kader van het project Grindspoor een ‘nieuwe’ Windelsteen geplaatst op het grenspunt tussen As, Maasmechelen en Dilsen-Stokkem, in de groeve vlak voor je.

Bron: Magisch Mythisch Maasmechelen, Ludo Coenen en Erik Kortleven
Foto Windelsteen © Bram Dupont

logo partners