Nieuw! Mountainbikeroutes

Naast het uitgebreide wandelroutenetwerk en het welgekende fietsroutenetwerk beschikt het Nationaal Park nu ook over een mounainbikenetwerk!

Het netwerk omvat 160km mountainbikepaden, verspreid over 6 lussen.  Zowel de beginnende als de gevorderde biker vindt hier zijn of haar gading. De steilrand, die door de overgang tussen de Maasvallei en het Kempisch plateau is ontstaan, zorgt ervoor dat er vaak stevige beklimmingen en afdalingen te nemen zijn met hoogteverschillen tot 45 meter.
Voor mountainbikers die de uitdaging graag nog wat grootser zien, is er de bikemarathon: een tocht van 80km. Zwarte pijlen wijzen hen de weg op deze route tussen Maaseik en Lanaken.

Het mountainbike-aanbod in Limburg neemt zo steeds mooiere vormen aan. Eerder waren er al de ontwikkeling van het Mountainbikenetwerk Midden-Limburg (136 km bewegwijzerde routes), het daaraan gelinkte Mountainbikenetwerk Euregio (682 km), het Mountainbikenetwerk West-Limburg (100 km), het Mountainbikenetwerk Noord-Limburg (270 km) en de eerste fase van het netwerk Hoge Kempen (45 km) in de Duinengordel.  Meer specifieke informatie omtrent de Limburgse mountainbikenetwerken vind je hier: www.limburg.be/mountainbikenetwerken. Er is ook gedacht aan de ‘moderne’ mountainbiker. Een trend is namelijk het fietsen met de GPS. Daarom zijn ook de GPS-tracks beschikbaar op deze site.

Dit netwerk is ook een mooi voorbeeld van samenwerking. Om de 160 kilometer routes te realiseren, bracht de provincie Limburg verschillende instanties (Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Kempen en Maasland,…), organisaties (mountainbikeclubs, uitbaters startplaatsen,…) en de betrokken gemeenten (Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Zutendaal, Genk en As) samen rond de tafel.