Spelen in de natuur

Spelen in de natuur, heerlijk toch?! Ook in het Nationaal Park heeft het Agentschap Natuur en Bos speelzones aangeduid. In een speelzone mag je de paden verlaten en vrij spelen. Je mag er zelfs kampen bouwen of een touwenparcours aanleggen, zolang je na de activiteit alle constructies weer verwijdert en het bos in zijn oorspronkelijke staat terugbrengt.
Twee van deze speelzones zijn extra leuk ingericht en laten de kinderen spelenderwijs kennismaken met het Nationaal Park en zijn bewoners.

Joekelbos

Het Joekelbos in Duinengordel is het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van Vlaanderen: 10 spelelementen, houten dieren, speelduin met water en schuilhutten nodigen uit tot ravotten! Het verharde pad is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Het verharde pad is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Adres:
Toegang via Speeltuinstraat in Opglabbeek of per fiets tussen knooppunt 526 en 527 .
Info:
Download de kaart via duinengordel.be/joekelbos

Beestige Boelbos

Vanaf deze zomer kan je ook heerlijk ravotten aan de Mechelse Heide. Via een korte wandeling van 2 km maken kinderen (én ouders) er kennis met enkele diersoorten van het Nationaal Park én hun typisch gedrag. Via 7 spelelementen worden ze uitgedaagd om te kruipen als een slag, te springen als een ree, te lopen als een hagedis, … Een klimboom en een waterelement maken de pret compleet!

Zelf zin om het Beestige Boelbos te komen ontdekken met je kinderen? De toegang is jaarrond vrij toegankelijk.

Adres:
Toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen;
Je vindt het Beestige Boelbos aan je linkerkant, op ongeveer 500m wandelen vanaf de schuilhut.

Gratis smartphone-spel

Het Oudsbergspel is de ideale 'bubbel-activiteit' deze zomer. Je speelt het op eigen houtje en het is helemaal gratis.

Wil jij de boswachter helpen om het natuurgebied Duinengordel te beschermen? Super! Eeuwen geleden leefden er Ouweltjes, een soort aardmannetjes bij de Oudsberg. Kruip in hun huid, beleef plezier in het zand en kom van alles te weten over deze bijzondere duin. Ga met je familie, vrienden of jeugdbeweging op pad, scan de QR-codes met je smartphone en speel er op los om de Ouweltjes te helpen.

Praktisch

  • Voor kinderen en jongeren tussen 7 en 18 jaar
  • Vanaf 4 of meer spelers
  • Zorg dat je een QR-code scanner op je smartphone zet
  • Kies ter plekke je route: 1 km (-12j) of 2 km (+12j)
  • Parking en start bij Camping Zavelbos (Kattebeekstraat 1 in Maaseik). Hier vertrekt de wandelroute naar de Oudsberg. Reken voor heen en terug op 4 km.

Tip: huur een bolderkar bij Zavelbos.