Extra: tijdelijke wandelroute door voormalige grindgroeve!

Aan Station As vind je een extra wandelroute: een tijdelijke route van 5,4 km wijst je de weg door de voormalige grindgroeve op de grens van As, Dilsen-Stokkem en Maasmechelen.
Ga op pad en ontdek zelf hoe de natuur hier opnieuw de bovenhand neemt!

 

De route leidt je door de voormalige grindgroeve ‘Mechelse Heide Noord’, waar tot 2017 berggrind werd gewonnen als grondstof voor de toepassing van bouwmaterialen. Na beëindiging van de grindwinning werd het gebied door het Herstructureringscomité (nu Grindcomité) op een landschappelijke manier heringericht, alvorens het terug te geven aan de natuur. Het gebied werd ook voorzien van de nodige recreatieve inrichtingen zoals trapconstructies en banken.

Het beheer zal worden overgedragen aan het Agentschap Natuur & Bos, dat de voormalige grindgroeve (69 ha) zal beheren als een volwaardig onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen (12 700 ha).

De volgende stap is de opname van het gebied in het wandelroutenetwerk van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit is gepland voor 2021. In afwachting daarvan kan je deze zomer via deze tijdelijke wandeling alvast genieten van een mooie tocht doorheen de voormalige berggrindgroeve.

 

Foto's: Erwin Christis