Streekproducten

Ontdek de rijke smaken van het Nationaal Park Hoge Kempen!
In onze prachtige streek vind je niet alleen weelderige bossen en uitgestrekte heidelandschappen, maar ook een schat aan lokale lekkernijen. Van verfijnde wijnen en authentieke streekbieren tot ambachtelijk hoeve-ijs, onze regio staat bekend om haar diverse en smaakvolle streekproducten. Laat je verrassen door de culinaire pareltjes die de Hoge Kempen te bieden heeft en proef de unieke smaken van onze natuurlijke omgeving.

Hieronder vind je al onze streekproducten en waar je ze kan verkrijgen:

Bier

Brouwerij Kompel is opgericht in 2015 in Maasmechelen als eerbetoon aan de mijnwerkers die van verre kwamen en dankzij hun harde werk en de gedolven steenkolen, rijkdom hebben gebracht aan alle Belgen. Vandaag is Kompel ook de naam van een uitstekend Belgisch Craft Bier. De Kompel bieren zijn al meermaals in de prijzen gevallen, zoals ook op de World Beer Awards tijdens dewelke meerdere gouden awards werden gewonnen.
Adres: Industrielaan 31, 3630 Maasmechelen

kompel 

Brouwerij Klein Kloosterke is een kleinschalige, ambachtelijke brouwerij met een warme link naar de zorgsector uit Maaseik. De brouwerij brouwt ondermeer vier ambachtelijke bieren: Köster, Zöster, Pestoeër en Missjënaris.
Adres: Capucienenstraat 23, 3680 Maaseik

klein kloosterke


Brouwerij Cornelissen uit Bree is een ambachtelijke brouwerij met streekbieren zoals Ops-Ale, Bosbier, Limburgse witte, Bokkereyer, en nog veel meer! Met hun gamma kaapten ze meerdere gouden medailles weg op internationale keuringen.
Adres: Itterplein 19, 3960 Bree

Cornelissen


Bij Bierbrouwerij Perron Bieren in Gellik (Lanaken) kan je terecht voor verschillende soorten bier zoals de Saison, Blond, Tripel en Bruin. Perron probeert bieren te brouwen die bol staan van smaak, maar gemiddeld toch niet veel meer dan 5% alcohol bevatten. Hij gebruikt zijn hoptuin als inspiratiebron.
Adres: Houterstraat 72, 3620 Lanaken

Het aanbod is verkrijgbaar bij B&B GellickDorpsstraat 85, 3620 Lanaken.

Perron bieren

Wijn

Huize Timmermans is een ambachtelijke wijnmakerij sinds 1978 uit Dilsen-Stokkem. De Maaslander is een wijn van vooral Jonagold en druiven (Chardonnay, Müller-Thurgau, Kerner) en soms met een toetsje wijn van oude appelsoorten. In 2007 werd “De Maaslander” door de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) officieel erkend als traditioneel Vlaams streekproduct. De wijn is bij VLAM gelabeld onder de benaming “Limburgse appelwijn met druiven” en garandeert dan ook traditie, zuiverheid en kwaliteit. De wijn is tot nu toe de enige erkende stille wijn.
Adres: Burgemeester Henrylaan 35, 3650 Dilsen-Stokkem

Huize Timmermans


Wijndomein Gellick is gelegen in Lanaken. Sinds 2015 kan je op dit domein terecht voor maar liefst drie Limburgse wijnen. In 2018 kon er voor de eerste keer geoogst worden en in 2019 kon de eerste wijn gebotteld worden. De wijnen die hier geproduceerd worden dragen de naam ‘In den Burg’, geïnspireerd door het gebied waarop de wijngaard gevestigd is, dat op de eerste kaarten van België, In den Burg genoemd werd.

De wijn is te verkrijgen in hun B&B: B&B Gellick - Dorpsstraat 85, 3620 Lanaken.

gellick

 

Wijndomein Thilesna ligt aan de Oude Maas in het historische dorpscentrum van Dilsen en omvat 4 ha wijnstokken. Het is een wijndomein waar met volle overgave Pinot Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris en Riesling worden verbouwd.
Adres: Watermolenstraat 8, 3650 Dilsen-Stokkem

Thilesna

 

In het pittoreske Maaslandse dorpje Aldeneik ligt de 10 hectaren grote wijngaard Wijndomein Aldeneyck. Op een zonovergoten zuidoosterhelling langs de Maas met een voor wijndruiven uitstekende mineraalrijke kiezel- en grindterroir verbouwen zij met veel passie de Pinot rassen, Chardonnay, Riesling en drie mousserende wijnen. Deze wijnen werden meermaals bekroond tot Beste Belgische Wijn.
Adres: Hamontweg 81, 3680 Maaseik

Aldeneyck

 

Onder de naam Wijnbouw Vilain XIIII verbouwen Jean, René en Pol in Leut (Maasmechelen) een wijngaard van ongeveer 3 ha. Met zorg, liefde en passie worden er onder meer Chardonnay, Pinot Gris, Auxerrois, Pinot Noir en Acolon geteeld voor stille witte wijnen, rode wijnen en schuimwijn.
Adres: Steenakkerstraat 77, 3630 Maasmechelen

Vilain XIIII

 

Gin

Orshof Gin is een eigen streekproduct van onthaalpunt Orshof. Het is gemaakt op basis van kweepeer, mispel en kastanje uit de eigen boomgaard.
Adres: Heymansweg 2, 3670 Oudsbergen

De gin is verkrijgbaar bij de TievishoeveGroenstraat 11, 3660 Oudsbergen.

 

Gin and Flowers biedt vier heerlijke soorten gin aan, met liefde en ambachtelijk gedistilleerd uit Dilsen-Stokkem. De gin met een alcoholpercentage van 42% wordt in een van de oudste brouwerijen van België geproduceerd. Je kan kiezen tussen Lavender, Angelica Root, Roses en Maaskruiden.

De Gin is verkrijgbaar bij Hotel De MaretakWatermolenstraat 20, 3650 Dilsen-Stokkem.

gin&flowers

Koffie

De Gulden Tas is een koffiebrouwerij gelegen in Bree. Het verhaal van de Gulden Tas begon in 1948, toen grootvader Creemers een ambachtelijke branderij begon om zijn omgeving van zo vers mogelijke koffie te voorzien. In 1995 werd de Gulden Tas opgericht. Daar waar vroeger vooral klassiekers over de toog gingen, zetten ze vandaag vooral in op exclusieve en unieke koffies.
Adres: Nieuwstadstraat 9, 3960 Bree

gulden tas

Koeken

Maison Maeseyck is een premium producent van de knapkoek, een traditionele lekkernij uit Maaseik. De knapkoek is een ronde koek afkomstig uit de Belgische Maasstreek en is één van de oudste lekkernijen van Vlaanderen!
Adres: Bosstraat 34/36, 3680 Maaseik

De knapkoek is verkrijgbaar bij enkele van onze logies:

knapkoek

 

Bakkerij Vangronsveld bakt in het centrum van Bilzen nog de traditionele Limburgse Mikkemannen. Het zijn zoete broodjes min of meer in de vorm van een man. Nu bevatten ze onder andere parelsuiker, rozijnen en een vleugje kaneel!
Adres: Maastrichterpoort 7, 3740 Bilzen

limburgse mikkeman

Blauwe bessen

De blauwebessenplantage van Blauwe Bessen Schrijnwerkers in Oudsbergen richt zich volledig op de teelt van blauwe bessen en frambozen. Aan de voet van de Oudsberg vind je de 15 hectare grote plantage. Naast de bessen zelf, hebben ze ook talrijke verwerkignsproducten op basis van blauwe bessen (sap, confituur, siroop, dessertsaus, thee en alcoholische dranken).
Adres: Oudsbergerweg 121, 3670 Oudsbergen

De producten zijn o.a. verkrijgbaar bij:

blauwe bessen

Asperges

Bij Asperges Knoops uit Oudsbergen kan je tijdens het aspergeseizoen, van april tot en met juni (start- en einddatum afhankelijk van het weer), 7 op 7 terecht voor dagverse witte en groene asperges.
Adres: Laerstraat 3, 3660 Oudsbergen

Chocolade

Kom de ambachtelijke chocoladeproducten ontdekken bij Chocolaterie Bonaparte in Maaseik. Met meer dan 60 verschillende soorten chocolade uit diverse continenten en met bijzondere - vaak lokale -  grondstoffen creëert Bonaparte niet alleen verrassende recepten, maar ook heel aparte specialiteiten.
Adres: Sint-Jansberg 70, 3680 Maaseik

bonaparte

Hoeve-ijs

Bij de Tievishoeve in Oudsbergen verwerken ze hun verse koemelk tot hoeve-ijs. Ze hebben hier zowel ambachtelijke ijstaarten als ijsdesserts. Van progres ijstaarten, tot individuele ijsporties of frisco's!
Adres: Groenstraat 11, 3660 Oudsbergen

tievishoeve

 

't Roren-ijsje is een melkveebedrijf uit Bree waar in 1999 werd gestart met de verwerking van melk tot ijs. Er zijn maar liefst 26 verschillende soorten ijs, ijstaarten, ijsgebakjes, gelegenheids-ijstaarten, ... Een uitgebreide waaier aan ambachtelijk hoeve-ijs en sorbet.
Adres: Rorenweg 18, 3960 Bree

't rorenijsje

Vleesproducten

Slagerij Slootmaekers uit Lanaken is sinds enkele jaren trotse bezitters van het label Streekproduct Maaslandse Rauwe ham. Ze zijn een van de weinige slagers die nog echte ambachtelijke producten kunnen aanbieden. Bijna al de producten worden bij hun gemaakt, van levend vee tot afgewerkt product.
Adres: Keelhoffstraat 34, 3620 Lanaken

hesp

 

Bij Slagerij Otten uit Lanaken bieden ze nog mooie traditionele streekproducten aan. Zo zijn de Limburgse leverworst en de Limburgse bloedworst echte toppers.
Adres: Henri Dunantstraat 10, 3620 Lanaken

slagerij otten