Een gratis kerstboom uit het Nationaal Park Hoge Kempen?

Kom je eigen kerstboom uitspitten, en help zo de natuur een handje. 

Beste kerstboomliefhebber, de inschrijvingen zijn afgesloten. Op dit moment hebben we meer dan 200 deelnemers die we zullen verspreiden over verschillende tijdstippen op 11 december. Dit alles uiteraard in functie van de heersende Coronamaatregelen. Zodra we daarover meer duidelijkheid hebben, worden de ingeschreven deelnemers op de hoogte gebracht via mail. Merry Christmas! 

Droom je van een kerstboom “puur natuur”? Een den die heerlijk ruikt, en een lage milieu-impact heeft? Kom dan je eigen boom uitdoen in het Nationaal Park Hoge Kempen, en combineer winterse gezelligheid met een persoonlijke bijdrage aan lokaal natuurbeheer. Ook kinderen zijn welkom om met hun ouders te spitten en zagen, en op actieve wijze het verschil tussen ‘naald en nep’ te leren kennen. 

Nationaal Park Hoge Kempen is een natuurgebied van 12.000 ha met een kern van oa. heide en duinen omgeven door dennenbossen. Via natuurbeheerwerken wordt ervoor gezorgd dat de typische duinen en de heide niet opnieuw in bos veranderen. Doorheen het jaar zorgen scholen en jeugdgroepen ervoor dat jonge dennen worden uitgetrokken. Met deze unieke actie kan ook jij een handje helpen. 

Praktisch 

De eerste gratis Kerstboomactie in 2018 was een succes en wordt jaarlijks vervolgd. Dit jaar verwelkomen we je op zaterdag 11 december 2021 om 10u op een locatie die pas na inschrijving wordt meegedeeld. Kom naar de afgesproken plek met je spade, en wij begeleiden je om jouw eigen den uit te spitten. Tegelijkertijd steek je nog iets op over het natuurbeheer. En uiteraard mag je jouw “eigen” den gratis mee naar huis nemen. Een den uit het Nationaal Park Hoge Kempen ziet er lichtjes anders uit dan de kerstboom (spar) die we gewoon zijn, maar is eigentijds, duurzaam en met een uniek verhaal.  

 

 

Om het knus en gezellig te houden voorzien we iets lekkers. Je zorgt zelf voor het transport van je den, handschoenen, een spade, aangepaste kledij en waterdicht schoeisel. Heb je interesse, schrijf je dan in via het formulier hieronder. Begin december ontvang je de praktische info over de exacte locatie (de locatie ligt in de buurt van Opglabbeek/Opoeteren). Bij meer dan 50 aanmeldingen zullen we een tweede kerstbomenmoment inlassen op dezelfde dag in de namiddag, uiteraard afhankelijk van de geldende Coronamaatregelen. 

Opgelet, natuurelementen weghalen uit natuurgebieden is verboden, en deze actie is een éénmalig evenement onder begeleiding van het Nationaal Park Hoge Kempen, Natuurpunt Limburg en Agentschap Natuur en Bos.